RAT U IZRAELU: Tajms of Izrael: Izraelska vojska zauzela zgradu parlamenta u gradu Gaza

Novosti onlajn

13. 11. 2023. u 07:06 >> 00:50

RAT u Izraelu - 38. dan. Bolnice Šifa i Kuds u Gazi u potpunom su kolapsu – bez goriva, struje i vode. Izrael tvrdi da su iz Šife pod pritiskom Hamasa odbili pošiljku od 300 litara goriva, što je ta palestinska paravojna organizacija demantovala. U borbama pogođena i kancelarija Ujedinjenih nacija u Gazi. Izrael je ponovo gađao pozicije Hezbolaha u Libanu. Preko graničnog prelaza Rafa u Egipat je ušla još jedna grupa ranjenih Palestinaca i stranaca.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Тајмс оф Израел: Израелска војска заузела зграду парламента у граду Газа

Foto Tanjug/AP

Brigade Al-Kasam ispaljuju rakete na izraelske položaje

 Palestinske snage pokrenule su masovne raketne napade na izraelske položaje, uključujući Tel Aviv, javila je agencija Irna.

Brigade al-Kasam, vojno krilo palestinskog militantnog pokreta Hamas, saopštile su da su ispalile projektile na Tel Aviv i mnoge druge regione, uključujući Aškelon.

Zbog toga su se u tim oblastima oglasile sirene.

- Napadi su odgovor na brutalnosti izraelskog režima u Gazi, gde je od izbijanja rata 7. oktobra ubijeno 11.240 ljudi - navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje, 7.760 ubijenih su žene i deca.
 

 

Iranski ministar poziva na međunarodni pritisak da se zaustavi rat u Gazi


Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan poručio je danas da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi vojnu agresiju na Gazu.

On je telefonskom razgovoru sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom pozvao na momentalno stupanje na snagu bezuslovnog humanitarnog prekida vatre u Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć bila poslata na opkoljenu teritoriju, prenosi agencija IRNA:

Iranski ministar je ocenio da Izrael bombardovanjem i masakrom Palestinaca u Gazi jasno prekršio humanitarno i međunarodno pravo.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o odnosima Irana i Mađarske i izrazili nadu da će te veze biti proširene na svim poljima.

 

 

Kamioni UNRWAu Gazi ostali bez goriva, rizik od prekida humanitarne operacije

 


 Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da su njeni kamioni u Pojasu Gaze ostali bez goriva nakon što su ispraznili veliki rezervoar goriva u prethodne tri nedelje.

- Sutra nećemo moći da primimo pomoć koja dolazi preko graničnog prelaza Rafa - navodi se u saopštenju, prenosi Harec.

Dodaje se da će humanitarna operacija u Pojasu Gaze biti obustavljena u roku od 48 sati jer nije dozvoljen ulazak goriva.

 

 

Tajms of Izrael: Izraelska vojska zauzela zgradu parlamenta u gradu Gaza

 


Trupe izraelske vojske zauzele su danas zgradu parlamenta u gradu Gaza, prenosi Tajms of Izrael.

Na društvenim mrežama su objavljene slike na kojoj se vide vojnici koji drže zastavu Izraela u zgradi parlamenta u Gazi, navodi izraelski medij.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je prethodno izjavio da je palestinska militantna grupa Hamas izgubila kontrolu nad Pojasom Gaze.

-Nemoguće je zaustaviti Izraelske oružane snage (IDF). IDF napreduje do svake tačke. Hamas je izgubio kontrolu nad Gazom. Teroristi beže na jug. Civili pljačkaju baze Hamasa. Oni nemaju poverenja u vladu - rekao je Galant.

 

 

U Pojasu Gaze broj ubijenih povećan na 11.240


U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo je 11.240 osoba, saopštilo je danas ministarstvo informisanja u Gazi.

Dodaje se da je među ubijenima 4.630 dece i 3.310 žena, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Iz ministarstva su naveli da je u Gazi stradalo 189 lekara i 51 novinar.
 

 

Netanijahu zapretio Hezbolahu da se ''ne igra vatrom''

 


 Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je danas militantnu grupu u Libanu Hezbolah da se ''ne igra vatrom'', nakon što su povećane tenzije na severu Izraela.

- Ima onih koji misle da mogu da prošire napade na naše trupe i civile. To je igranje vatrom, a vatra će biti dočekana mnogo jačom vatrom. Ne mogu da prave procene, pošto smo pokazali samo deo svoje snage. Nanećemo štetu onima koji naškode nama - rekao je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.

On je to rekao tokom posete pustinjskom izviđačkom bataljonu Izraelskih odbrambenih snaga, gde se sastao sa jedinicom 585, poznatom i kao Beduinski bataljon.

- Pozdravljam vas. Naše partnerstvo je za budućnost protiv tih divljaka. Idemo da pobedimo. Nema pauza. Ovo nije operacija ili još jedna runda borbe. Idemo na totalnu pobedu, Hamas će biti eliminisan - rekao je izraelski premijer.

 

 

Odjekuju eksplozije i granatiranje

Palestinski Crveni polumesec objavio je da su u blizini bolnice Kuds u gradu Gazi nastavljeni sukobi — odjekuju eksplozije i čuje se granatiranje.

Konvoj vozila, koji se iz južnog dela Pojasa Gaze uputio ka bolnici u pratnji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da bi obezbedio evakuaciju pacijenata i medicinskog osoblja, morao je da se vrati zbog nebezbedne situacije.

Navodi se da konvoj čeka da se situacija smiri da bi nastavili put do bolnice.

U bolnici Šifa najmanje 32 mrtvih, među njima i bebe

Najmanje 32 pacijenta preminula su u poslednja tri dana u bolnici Šifa u Gazi, saopštio je portparol palestinskog Ministarstva zdravlja Ašraf Kidra, navodeći da su među njima tri bebe.

Sve medicinske usluge u bolničkom kompleksu, najvećem u Pojasu Gaze, obustavljene su u subotu nakon što je došlo do potpune nestašice goriva potrebnog za generatore električne energije.

Izraelski ambasador u Srbiji besan: Demantovao reči selektora fudbalera Izraela o tzv. Kosovu

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan demantovao je izjavu selektora fudbalske reprezentacije Izraela da je tzv. Kosovo "u prošlosti imalo istu situaciju kao Izrael", ističući da se Srbija pokazala kao pravi prijatelj i u izazovnim vremenima.

- Želeo bih da žestoko demantujem reči selektora fudbalske reprezentacije Izraela i da ponovo potvrdim duboko poštovanje Izraela prema Srbiji i srpskom narodu - napisao je Vilan na mreži Iks.

Istakao je da se Srbija pokazala kao pravi prijatelj i to još jednom u ovim izazovnim vremenima, posebno u oblasti sporta, kada tri izraelska košarkaška kluba kao domaćini u Beogradu igraju utakmice evropskih takmičenja.

Vilan je objavu završio rečima "Hvala Srbijo!", na srpskom jeziku.

U Prištini je juče odigrana fudbalska utakmica između Izraela i tzv. Kosova, a navijači iz Prištine zviždali su dok je izvođena himna Izraela.

Selektor reprezentacije Izraela Alon Hazan izjavio je nakon utakmice da je ponosan što je na KiM.

- Znam da ste u prošlosti imali istu situaciju kao i mi... Nadam se da će u budućnosti vaš narod i naš narod živeti u mnogo boljem i mirnijem svetu - rekao je selektor Izraela.

Izraelska vojska: Od početka kopnene ofanzive izvedeno 4.300 udara na Pojas Gaze

Izraelska vojska saopštila je da je od početka kopnene ofanzive, pre oko dve nedelje, izvela 4.300 udara na Pojas Gaze.

U saopštenju se navodi da su kopnene snage i vazduhoplovstvo pogodile stotine Hamasovih pozicija za lansiranje protivtenkovskih vođenih raketa, oko 300 ulaza u podzemne tunele, kao i stotine komandnih centara palestinskog pokreta.

Dodaje se da je pogođeno 3.000 lokacija infrastrukture Hamasa.

Izraelska vojska je, takođe, objavila nove snimke operacije u Gazi.

Hamdan odbacio mogućnost delimične razmene talaca

Zvaničnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan odbacio je mogućnost delimične razmene talaca, rekavši da palestinski pokret zahteva potpunu razmenu zatvorenika pripadnika Hamasa koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Izraelska mornarica pogodila objekat UN-a sa izbeglicama

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da je jedan od njenih objekata u Rafi, u južnom delu Pojasa Gaze, pogodila izraelska mornarica.

Međunarodno osoblje napustilo je zgradu 90 minuta pre napada koji se odigrao u nedelju, navodi se u saopštenju.

Objekta je pogođen tri puta, stoji u objavi.

- Ovaj napad je još jedan pokazatelj da nigde u Gazi nije bezbedno. Ni na severu, ni u središnjem delu, ni na jugu. Nepoštovanje zaštite civilne infrastrukture, uključujući objekte UN, bolnice, škole, skloništa i verska mesta, svedoči o nivou užasa koji civili u Gazi svakodnevno doživljavaju - rekao je generalni komesar Agencije UN Filip Lazarini.

Kako se napominje, u objektima UN trenutno je smešteno skoro 780.000 raseljenih stanovnika.

Netanijahuov savetnik: Izraelska vojska spremna da evakuiše novorođenčad iz bolnice Šifa

Savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Mark Regev, izjavio je da izraelska vojska nije u potpunosti okružila bolnicu Šifa u Pojasu Gaze i da je spremna da evakuiše novorođenčad iz te medicinske ustanove.

Regev je za „Skaj njuz“ naveo da postoji jedan slobodan izlaz na istočnoj strani bolnice i da razume da nisu svi u stanju da napuste bolnicu.

- Voljni smo da izmestimo prevremeno rođene bebe na bezbedniju lokaciju. Ne želimo da im se bilo šta loše desi - naveo je on.

Izraelska vojska i tenkovi okružili bolnicu 

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su izrealska vojska i tenkovi okružili bolnicu „Kuds“ sa svih strana.


Kako se navodi, bolnica se zbog bombardovanja priprema da evakuiše pacijente, članove njihovih porodica i medicinsko osoblje.

Strane bez kompromisa

Nedostatak kompromisa obe strane značajno je zakomplikovao pregovore Hamasa i Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor u Ankari.

- Kao što je poznato, Katar preduzima aktivne napore posredovanja u ovom procesu i mi smo u kontaktu sa njima. Proces je problematičan zbog bezkompromisnog stava obe strane. Hamas zahteva oslobađanje Palestinaca koje su izraelske vlasti uhapsile na Zapadnoj obali i u Pojas Gaze, pre svega žene i deca, dok Izrael postavlja svoje principijelne uslove. Zato je to tako teško - naveo je izvor.

Borelj pozvao na hitne pauze u Gazi

Zemlje članice EU pozvale na hitne pauze u sukobima u Pojasu Gaze, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekao da je cilj uspostavljanje humanitarnih koridora da bi se rešila teška situacija u Pojasu Gaze, kao i da je potrebno više pauza u sukobu.

Izveden napad dronovima na američku bazu u Siriji

Iračke naoružane grupe napale su američku bazu u oblasti Karja el Kadra na jugoistoku Sirije, javio je sirijski radio Šam FM, pozivajući se na pokret Islamski otpor Iraka.

- Snage islamskog otpora Iraka saopštile su da su koristile bespilotnu letelicu za napad na bazu okupacionih američkih snaga u regionu Karija el Kadra u Siriji. Dron je direktno pogodio metu - istakli su novinari radija.

U ponedeljak ujutru, „Snage islamskog otpora Iraka“, koje čine šiitske oružane grupe, takođe su saopštile da je izveden napad na američku bazu Grin Viladž na istoku republike.

Kako javlja televizija Al Majadin, napadnute su i dve američke vojne baze, Šadadi i Koniko, koje se nalaze u istočnoj i severoistočnoj Siriji. Prema navodima novinara, vojnici su stradali u napadima na ciljeve na teritoriji Konika. Izvori kanala su istakli da je napad bio odgovor na američko bombardovanje u istočnom delu zemlje.

Američka vojska ima 24 vojne baze i četiri punkta u Siriji. Objekti se redovno napadaju dronovima i projektilima.

Oružane snage SAD, bez dozvole Damaska, kontrolišu teritorije na istoku i severoistoku Sirije, u provincijama Dejr ez Zor, Hasaki i Raka, gde se nalaze najveća naftna i gasna polja. Sirijski zvaničnici su u više navrata nazvali prisustvo američkih trupa na njihovoj teritoriji okupacijom i državnom piratstvom u cilju krađe nafte.

Izrael zabranio emitovanje libanskog kanala

Izraelski ministar komunikacija naložio je zabranu emitovanja libanskog kanala „El Majadin“ i zatvaranje kancelarija tog medija na Zapadnoj obali nakon što je vlada odobrila zatvaranje stranih tv stanica čije „izveštavanje ugrožava bezbednost zemlje“.

IDF: Dva projektila ispaljena iz Libana, nema štete

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su dva projektila ispaljena iz Libana pala u blizini mesta Gornot Hagalil, preneo je Tajms of Izrael.

Projektili su, kako se dodaje, pali u nenaseljeni deo i nije načinjena materijalna šteta.

Izraelci pronašli oružje Hamasa po školama, džamijama..

Izraelske odbrambene snage saopštile su da kopnene trupe, tokom racija u Pojasu Gaze, pronalaze oružje i infrastrukturu Hamasa, uključujući unutar škola, džamija i domova pripadnika tog palestinskog pokreta.

Kako se tvrdi, izraelske trupe su na obodima kampa Šati locirali infrastrukturu Hamasa na Univerzitetu Kuds i skladište eksploziva u džamiji Abu Bakr.

Navodi se da je vojska zaplenila na desetine komada oružja, vojne opreme i borbenih planova Hamasa.

Zastava UN na pola koplja

Zastava Ujedinjenih nacija u Njujorku spuštena je na pola koplja, u znak žalosti zbog osoblja svetske organizacije koje je poginulo u Pojasu Gaze.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je u petak da je više od 100 njenih zaposlenih poginulo u Gazi od početka izraelskog bombardovanja.

Poginuo poznati producent u eksploziji na severu Gaze

Izvršni producent popularne Netfliksove serije „Fauda“ Matan Meir (38) poginuo je u subotu zajedno sa još četiri izraelska vojnika u eksploziji u severnom delu Pojasa Gaze.

Meir je bio pripadnik 551. brigade 597. bataljona izraelske vojske, preneli su izraelski mediji.

Više od 800 stranaca prešlo iz Pojasa Gaze u Egipat

Više od 800 stranih državljana prešlo je iz Gaze u Egipat preko prelaza Rafa, rekao je za Si-En-En zaposleni u egipatskoj graničnoj kontroli.

Reč je o najvećem broju ljudi koji je prešao taj prelaz u jednom danu otkako su počele evakuacije iz Gaze.

Takođe, prva je evakuacija stranaca od četvrtka, kada je, kako su naveli iz egipatske granične kontrole, više od 300 ljudi napustilo Pojas Gaze preko prelaza Rafa.

SZO: Bolnica Al Šifa u Gazi više ne funkcioniše

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici "značajno povećao".

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su "stalna pucnjava i bombardovanje" u oblasti oko bolnice "pogoršali ionako kritične okolnosti".

On je na Tviteru napisao da je SZO uspela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao "strašnu i opasnu".

- Prošla su tri dana bez struje, bez vode i sa veoma lošim internetom, što je ozbiljno uticalo na našu sposobnost da pružimo neophodnu negu - naveo je Tedros.

Istakao je da svet ne može da ćuti dok se bolnice, koje bi trebalo da budu sigurno utočište, pretvaraju u scene smrti, razaranja i očaja.

Šef hirurgije u bolnici Al Šifa Marvan Abu Saada izjavila je za Bi-Bi-Si da je treća prevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da se u bolnici nalazi još najmanje 2.300 ljudi.

Prema tim navodima, koje je objavila SZO , u bolnici je 600-650 pacijenata, 200-500 zdravstvenih radnika i približno 1.500 interno raseljenih.

Ističe se da nedostatak struje, vode i hrane dovodi živote u neposrednu opasnost.

SZO je ponovila poziv na "trenutni prekid vatre i aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu".

Izrael tvrdi da se ispod bolnice Al Šifa nalazi mreža Hamasovih tunela, ali ta palestinska militantna organizacija odbacuje te tvrdnje.

Izrael izveo vazdušne i artiljerijske udare na ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napade koje je libanska militantna organizacija izvršila na severu Izraela.

- Borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva napali su nekoliko ciljeva terorističke organizacije Hezbolah, uključujući vojni kompleks sa skladištem naoružanja i objekte vojne infrastrukture - navodi se u objavi Izraelskog ratnog vazduhoplovstva na Tviteru.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je Hezbolah u nedelju ispalio protivtenkovske rakete na sever Izraela iz Libana, ranivši nekoliko civila.

Kasnije, u roku od sat vremena, zabeleženo je 15 lansiranja sa teritorije Libana.

Sistem PVO izraelske vojske presreo ih je četiri, ostali su pali na otvorenom prostoru.

U posledicama minobacačkog granatiranja povređeno je sedam izraelskih vojnika.

- Sada pokrećemo artiljerijske udare u pravcu izvora ovih granatiranja - navodi se u objavi IDF-a .

Takođe se dodaje da je dron IDF-a pogodio militante koji su noću pokušali da lansiraju protivtenkovske rakete iz južnog Libana ka severnom Izraelu.

Borbe oko bolnice Šifa

Žestoke borbe vode se oko bolnice Šifa u Gazi. Lekari, pacijenti i raseljeni zarobljeni su bez struje i sa zalihama koje nestaju. Najteže je prevremeno rođenim bebama – tri su preminule kada su inkubatori isključeni, a za život se bori još njih 37.

Uništena je i zgrada kardiologije. Svetska zdravstvena organizacija navodi da lekari rade bez struje i vode i da je "značajno porastao broj smrtnih slučajeva pacijenata“.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da je njegova vlada ponudila gorivo bolnici Šifa, ali da je Hamas to odbio. IDF je u saopštenju istakao da su vojnici doneli 300 litara goriva za bolnicu uz navodni snimak razgovora oficira izrelske vojske i visokog zvaničnika Gaze u kojem se tvrdi da je tamošnji zamenik ministra zdravlja zabranio bolnici da primi gorivo.

Hamas uzvraća da nije povezan sa menadžmentom bolnice Šifa i da bi ta količina bila dovoljna za samo 30 minuta rada bolničkih agregata.

I bolnica Kuds je van funkcije. Palestinsko društvo Crvenog polumeseca objavilo je da je taj zdravstveni centar više ne radi zbog nedostatka goriva i električne energije. U indonežanskoj bolnici u toj palestinkoj enklavi hirurzi obavljaju operacije uz baterijske lampe.

Pogođena kancelarija UN u Gazi

Pogođena je i jedna od kancelarija Ujedinjenih nacija u gradu Gazi. Ima žrtava među civilima koji su se tamo sklonili.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) procenjuje da je u Gazi uništeno najmanje 45 odsto stambenih objekata, više od 40.000, dok je oštećeno čak 220.000.

Otvoren prelaz Rafa

Posle trodnevnog zatišja ponovo je otvoren prelaz Rafa. Sedam ranjenih Palestinaca evakuisano je u Egipat na lečenje, granicu je prešlo i 80 stranaca.

Izrael poručio Hezbolahu: Sudbina Bejruta može biti poput Gaze

Još jedno upozorenje iz Izraela Libanu. Izrael poručuje Hezbolahu da bi sudbina Bejruta mogla biti poput sudbine Gaze.

U napadu projektilima iz Libana ranjeno je nekoliko civila na severu Izraela. Izraelske snage gađale su ciljeve u Siriji kao odgovor na rakete ispaljene prema Golanskoj visoravni.

 

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!