"SPREMNI SMO DA PREUZMEMO KONTROLU NAD GAZOM": Abas se obratio povodom godišnjice smrti Jasera ​​Arafata

Tanjug

10. 11. 2023. u 15:46

PREDSEDNIK Palestinske uprave Mahmud Abas ponovio je danas da je to telo spremno da ponovo preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze nakon rata Izraela i Hamasa, ali je poručio da će to prihvatiti samo u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje uključuje palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

СПРЕМНИ СМО ДА ПРЕУЗМЕМО КОНТРОЛУ НАД ГАЗОМ: Абас се обратио поводом годишњице смрти Јасера ​​Арафата

Foto: EPA

U govoru povodom 19. godišnjice smrti palestinskog lidera Jasera ​​Arafata, Abas je pozvao na očuvanje Arafatovog nasleđa i zaštitu Palestinske oslobodilačke organizacije kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda, prenosi "Tajms of Izrael".

Abas je takođe pozvao na održavanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se dale "međunarodne garancije" i raspored za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

On je odbacio mogućnost da Izrael ponovo okupira Pojas Gaze ili da Palestinci iz te enklave ili sa Zapadne obale budu proterani u drugoj "nakbi", što se odnosi na raseljavanje Palestinaca sa teritorije Izraela nakon izraelskog rata za nezavisnost 1948.

Izrael je ranije saopštio da namerava da zadrži bezbednosnu kontrolu nad Gazom na neodređeno vreme kada završi vojni pohod protiv militantne grupe Hamas koja je na vlasti u toj palestinskoj enklavi, ali da ne namerava da je ponovo okupira.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)