PAPA FRANJA "AMINOVAO" TRANSRODNE: Iznenadni potez poglavara rimokatoličke crkve iznenadio mnoge u Vatikanu

PAPA Franja je ponovo iznenadio, a neke i šokirao, ali je svakako povukao potez koji će, dugoročno, u mnogo čemu promeniti Katoličku crkvu.

ПАПА ФРАЊА АМИНОВАО ТРАНСРОДНЕ: Изненадни потез поглавара римокатоличке цркве изненадио многе у Ватикану

Papa Franja / Foto AP

Dikasterija za nauku vere potvrdila je, naime, da transrodne osobe mogu da budu krštene, kao i deca homoseksualnog para, te ona rođena surogat majčinstvom. Time je argentinski papa, pred kraj života i svog neobičnog pontifikata, drastično promenio vekovne običaje, kada su sveštenici širom sveta odbijali da krste i decu samohranih majki, a da se o transrodnim osobama i ne govori.

Franja je nedavno je u Lisabonu kazao "u Crkvi ima mesta za sve, niko nije beskoristan i suvišan". Odmah je reagovao brazilski biskup Hoze Negri i zajedno sa kardinalom Viktorom Manuel Fernandezom poslao pismo u Vatikan, tražeći odgovor da li osobe koje su bile podvrgnute promeni pola mogu da budu krštene. Odgovor je brzo došao i glasio "da", uz ogradu da to treba izbegavati kada postoje situacije u kojima je rizik od javnog skandala, ili osećaja dezorijentacije među vernicima.

Foto: EPA

Dikasterij za nauku vere navodi da crkva nije carinarnica, već očinska kuća koja mora da ima otvorena vrata za sve. Tako se izbegavaju i pikantna pitanja da li se mogu pojaviti u crkvi dve homoseksualne osobe kao roditelji deteta koje mora da bude kršteno, a usvojeno je, ili dobijeno metodom "najma".

Odgovor Vatikana je "da dete bude kršteno mora da postoji utemeljena nada da će biti vaspitano u katoličkoj veri". Ubuduće će crkva odobravati transrodnim osobama da budu kumovi na krštenju, opet uz uslov da "ne dođe do skandala". Moći će da budu i svedoci na venčanju, ali će sveštenicima biti ostavljeno da "mudro razmisle" kod svakog pojedinog slučaja.

Nadaju se povratku na staro

ZAOKRET Vatikana je zapisan i u pravilima koja određuje važan dikasterij za nauku vere. On određuje pravila kojih moraju da se drže svi, od pape i kardinala, do lokalnih župnika i sveštenstva. Hoće li to i u praksi biti tako teško je predvideti, jer će sigurno postojati snažan otpor. Konzervativci se nadaju da će sledeći papa sve vratiti na staro, kako je bilo stotinama godina pre njega.

Papa stalno poručuje da sveštenici ne mogu da budu sudije koje odlučuju, zabranjuju i isključuju. Pozvao je, tako, Franja sveštenike da pokažu ljubaznost i strpljenje, razumevanje, nežnost i ohrabrenje, bez obzira na seksualnu orijentaciju vernika. Ipak se papa ogradio rekavši da istospolne veze ne moraju nužno da postanu norma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)