PRODAVALI DŽOA ŠIROM SVETA: Šest članova porodice Bajden na sudu

I. Stanojević

10. 11. 2023. u 07:00

ŠEST članova porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena, i dva poslovna saradnika, pozvani su na sud da svedoče u istrazi o opozivu šefa Bele kuće. Sudski pozivi uručeni su im na osnovu odluke Nadzornog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, donete uz obrazloženje da "postoji osnovana sumnja na šeme trgovanja uticajem i porodičnim imenom".

ПРОДАВАЛИ ЏОА ШИРОМ СВЕТА: Шест чланова породице Бајден на суду

Foto AP

Predsednik odbora Džejms Komer, republikanac iz Kentakija, "naručio" je dolazak Bajdenovog sina Hantera i brata Džejmsa, kao i Roba Vokera, jednog od Hanterovih poslovnih saradnika. Od još jednog saradnika, Tonija Bobulinskog, zatraženo je da se pojavi na takozvanom "transkribovanom intervjuu", što znači da će transkript razgovora biti zvaničan dokument u sudskom postupku.

Komitet, takođe, želi odgovore od supruge Džejmsa Bajdena Sare, Hanterove žene Melise, kao i od Hali Bajden, njegove bivše ljubavnice i udovice njegovog brata Boa. Na sud je pozvana i Halina sestra Elizabet Sekundi.

- Odbor za nadzor Predstavničkog doma pratio je novac i napravio evidenciju dokaza koji otkrivaju kako je Džo Bajden znao, bio umešan i imao koristi od šema trgovine uticajem svoje porodice - rekao je Komer. - Za razliku od mnogih laži koje je predsednik Bajden izrekao američkom narodu o poslovnim planovima svoje porodice, bankovni dosijei ne lažu. Ovi zapisi, naime, otkrivaju kako su Bajdenovi prodavali Džoa Bajdena širom sveta da bi doneli korist porodici, a sve to na štetu američkih interesa.

Ranije ovog meseca, Odbor je otkrio trag novca iza čeka od 40.000 dolara koji su Džou napisali Džejms i Sara Bajden, što je istragu dovelo do Hantera i kineske kompanije koju je navodno "ucenio" u ime oca. Komitet ima evidenciju da su Bajdenovi osnovali više od 20 lažnih kompanija, dok je Džo bio potpredsednik Baraka Obame, od 2009. do 2017. godine.

- To se događalo u usklađenom nastojanju da se sakriju primanja mita od stranaca i prikrije činjenica da su, tokom pet godina, od stranih državljana inkasirali više od 24 miliona dolara - kazao je Komer, precizirajući da su u to bili uključeni Kina, Rusija, Ukrajina, Rumunija i Kazahstan.

Po rečima republikanca iz Misurija Džejsona Smita, predsednika Komiteta za puteve, "poziv ključnim članovima porodice Bajden za trgovinu uticajem je logičan korak u ovoj istrazi". Smit dodaje da "niko ne treba da bude zaštićen od pravne kontrole na osnovu svog prezimena".

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson kazao je da republikanci "vrlo brzo dolaze do tačke odluke o opozivu, ali nameravaju da prate odgovarajući proces, za razliku od demokrata, koji su dva puta opozivali bivšeg predsednika Donalda Trampa u postupcima, koje je on nazvao lažnim".

Predsednik: Nisam se mešao

Bajden kaže da "nikada nije bio umešan u Hanterove poslove, niti imao lične koristi od njih", a i Bela kuća insistira da "nikada nije bilo nikakvog prekršaja". Odbor, predvođen republikancima, poručuje, međutim, da ima dokaze da se Bajden "mnogo puta sastajao sa Hanterovim saradnicima, uključujući ukrajinskog izvršnog direktora koji je pod istragom zbog korupcije". Po rečima republikanca iz Ohaja Džima Džordana, predsednika Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, "predsednik Bajden i njegova administracija su stalno menjali priče tokom ove istrage".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)