TENZIJE SE NE SMIRUJU: DŽinovske pande vraćene iz Vašingtona u Peking, zbog napetih odnosa dve sile

Tanjug

09. 11. 2023. u 08:22

TRI džinovske pande iz Nacionalnog zoološkog vrta u Vašingtonu – Mei Sjang, Tien Tien i njihovo mladunče Sjao Ći Đi – odleteli su u sredu nazad u Kinu, u trenutku diplomatskih napetosti između dve zemlje.

ТЕНЗИЈЕ СЕ НЕ СМИРУЈУ: Џиновске панде враћене из Вашингтона у Пекинг, због напетих односа две силе

Foto: Tanjug/AP

U Severnoj Americi sada ostaje samo nekoliko džinovskih pandi.

Pande Mei Sjang i Tien Tien, starosti 25 i 26 godina, došle su u SAD 2000. godine i od tada su bile u zoo-vrtu u Vašingtonu. Dobili su mladunče Sjao Ći Đi, što u prevodu znači "malo čudo", 2020. godine.

U sredu su se sve troje ukrcali na let koji će trajati 19 sati u kargo avionu.

Nacionalni zoo-vrt u Vašingtonu potrošio je milione dolara tokom godina kako bi pande imale zdrav život, a kineskim konzervatorima je plaćao 500.000 dolara godišnje, pokazuje ugovor zoo-vrta, prenosi Glas Amerike.

Njihov povratak u Kinu je očekivan i bio je definisan dogovorom kada su dovedene u Ameriku. Ali mnogi sada odlazak tri pande vide kao simbol aktuelnih napetosti između Istoka i Zapada.

Kineska vlada voli da pozajmljuje pande zemljama sa kojima su joj odnosi u usponu, kao oblik "meke moći", kaže Kurt Tong, partner u konsultantskoj kući Azija grup.

Odnosi Vašingtona i Pekinga su godinama zategnuti zbog neslaganja u domenu trgovine, ljudskih prava, statusa Tajvana.

Prema Tongovim rečima, ne iznenađuje to što su vlasti u Kini samo pustile da ugovor sa američkim zoo-vrtom istekne.

Posetioci zoo-vrta u Vašingtonu mogli su da se pozdrave sa pandama tokom celog septembra, u okviru specijalnih događaja, i to su učinile hiljade ljudi.

Pande iz zoo-vrta u Atlanti u Džordžiji biće vraćene u Kinu 2024, pa će panda Ćin Ćin u Meksiko Sitiju ostati jedini na kontinentu.

Prve pande su došle u američke zoo-vrtove 1972. godine, nakon čuvene posete tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona Kini.

BONUS VIDEO: ŽIVOT U RUŽIČASTOM: Muhli trava oduševljava posetioce kineskog Liuzhoua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!