"RUSIJA I KINA NE STVARAJU VOJNI BLOK" Šojgu: Saradnja nije usmerena protiv trećih strana

Novosti online

08. 11. 2023. u 10:52

ODNOSI Rusije i Kine su primer strateške interakcije, zasnovane na poverenju i poštovanju, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom razgovora sa zamenikom predsednika Centralnog vojnog saveta Kine Džangom Juksiom u Moskvi.

РУСИЈА И КИНА НЕ СТВАРАЈУ ВОЈНИ БЛОК Шојгу: Сарадња није усмерена против трећих страна

Foto: Profimedia/Ilustracija

Šojgu je istakao da za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja, dve zemlje ne stvaraju vojni blok.

On je predložio da se tokom razgovora razmotre dalji koraci o unapređenju bilateralne saradnje u odbrambenoj sferi, kao i razmene mišljenja o pitanjima međunarodne agende.

- Uveren sam da će današnji susret biti još jedan korak ka produbljivanju multidisciplinarnih veza među našim zemljama i vojnim resorima - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, saradnja Rusije i Kine u vojnoj oblasti nije usmerena protiv trećih strana, već se odvija isključivo u obostranom interesu.

On je istakao da ključnu ulogu u jačanju rusko-kineskih strateških veza ima prijateljski odnos pun poverenja među liderima zemalja Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

Kina i Rusija se podržavaju u ključnim pitanjima

Zamenik predsednika Centralnog vojnog saveta Kine istakao je da su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou.

On je istakao da Kina i Rusija „uvek podržavaju jedna drugu u pitanjima koja se tiču fundamentalnih interesa i ključnih zabrinutosti zemalja i tesno sarađuju u međunarodnim i regionalnim poslovima“.

Pre početka pregovora u zgradi Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije održana je svečana ceremonija susreta kineske vojne delegacije uz učešće čete Počasne straže i orkestra. Takođe, uoči sastanka, Šojgu je pokazao gostima sliku koja se nalazi u zgradi, a na kojoj su prikazani predstavnici savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu na pozadini poraženog Rajhstaga.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici