SPREMA SE JOŠ GORE, CRVENI ALARM NA SNAZI: Besana noć je pred Italijom - Više regiona na kolenima, a nevreme do sada odnelo već devet života

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

04. 11. 2023. u 19:40

KAO da nije bilo dovoljno teško poslednja dva dana, sprema se još teže nevreme, pred Italijom je teška besana noć.

СПРЕМА СЕ ЈОШ ГОРЕ, ЦРВЕНИ АЛАРМ НА СНАЗИ: Бесана ноћ је пред Италијом - Више региона на коленима, а невреме до сада однело већ девет живота

Foto: AP

Tropska oluja “Kajran” obrušila se žestoko i na Italiju, najteže je u Toskani i gradu Prato, ali u Liguriji, Venetu, vetar jačine 150 kilometara na sat nosio je krovove. Ovako velika količina padavina nije zabeležena 50 godina, juče je proglašeno vanredno stanje.

Samo u Toskani stradalo je sedam ljudi, a jedna osoba nestala je u nevremenu. Evakuiše se stanovništvo iz poplavljenih kuća, nema struje, sve što je bilo unutra nije više za upotrebu, voda je uništila sve. U gradu Prato koji je simbol tekstilne industrije, štete su neizmerno velike, neki pogoni su potpuno uništeni. U Toskani do sada procenjena šteta je oko 300 miliona evra, izveštava predsednik Regiona Euđenio Đani.

U mestu Kampi Bizencio 5.000 osoba još živi u poplavljenom području a najavljuje se da će noćas i sutra ponovno stići nevreme, kiše i olujni vetar. U Pizi je jak vetar i proglašen je crveni alarm, tri velika naselja u gradu su pod vodom. Dobrovoljci, posebno mladi, pristigli u Toskanu iz raznih krajeva čiste blato sa ulica, iz kuća, iznose propale stvari.

Čak 550 tehničara kompanije za električnu energiju nastavlja da popravlja mrežu kako bi ponovno uključili struju, u subotu popodne je bilo još oko 20.000 osoba bez struje u tom Regionu, najteže su pogođeni Prato, Pistoja i Fiorentino. I u regionu Veneto je vanredno stanje, zatvoreno je sedam državnih puteva u centralnom delu zbog klizišta i odrona usled obilnih padavina. U Liguriji takođe zatvoreni neki putevi u regionu Đenove.

U subotu uveče stiglo je novo upozorenje na dolazak talasa nevremena u Emilija Romanji, Toskani, Friulu Venecija Đuliji i Liguriji. Što je najstrašnije nevreme stiže ponovo u Prato koji je najteže pogođen u poslednja dva dana i iz opština Monti, Montemurlo i Prato iz preventivnih razloga evakuiše se stanovništvo. A već su zatvoreni brojni auotoputevi, poplavljene bolnice, škole, vetar je nosio krovove sa teretana, urušavaju se nedavno sagrađene građevine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu