"PRVO HITLER, POTOM HAMAS, ZA VAS JEVREJE PEĆI I GASNE KOMORE": Italija pod udarom nezapamćenog antisemitizma, na meti i jevrejska deca

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

03. 11. 2023. u 22:22

SAMO što je papa Franja pre nekoliko dana upozorio na „skriveni antisemitizam, posebno kod mladih“, na globalnom nivou, ispostavilo se da u Italiji nikada nije bilo toliko ispoljavanja netrpeljivosti prema Jevrejima kao u oktobru.

ПРВО ХИТЛЕР, ПОТОМ ХАМАС, ЗА ВАС ЈЕВРЕЈЕ ПЕЋИ И ГАСНЕ КОМОРЕ: Италија под ударом незапамћеног антисемитизма, на мети и јеврејска деца

milica ostojić

Naime, u Italiji je u 2023. zabeleženo više od 300 slučajeva, a samo u oktobru širom Apeninskog poluostrva osvanula je 71 antisemitska poruka, što je najviše od 2009. godine. Poruke mržnje i netrpeljivosti prema Jevrejima ispisivanje po zidovima u raznim gradovima, a tu su i direktne pretnje ljudima.

Posle Francuske, Engleske, SAD, Južne Afrike, Nemačke, Austrije, čini se da je i Italija krenula u antisemitizam, onaj vidljiv golim okom. Ovu pojavu prati Fondacija Savremeni jevrejski dokumentacioni centar od 1975. godine i ova godina i mesec oktobar smatraju se najgorim periodom.

„Prvo Hitler potom Hamas, za vas Jevreje peći i gasne komore“ sa iscrtanom Davidovom zvezdom – osvanulo je u kupatilu jednog dijagnostičkg centra u Milanu. Tu su uvrede jevrejskog dečaka u školi, poruka na zidu zgrade „ovde stanuje Jevrejka“, Davidova zvezda iscrtana u Lombardiji, Pijemontu, Đenovi, Milanu, Livornu, u blizini sinagoge u Firenci... U Rimu je neko pokušao da zapali mesingane ploče postavljene u znak sećanja na deportaciju dvojice Jevreja u koncentracione logore.

Talas se ne zaustavlja, iskazuje se svakodnevno mržnja prema Jevrejima. Reagovao je ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi, koji je poručio da ovako nešto može da stiže ne samo od Hamasa ili pristalica, nego i od „usamljenih vukova“, ili i od drugih osoba povezanih sa terorizmom, što se istražuje.

Pažnja je unapred usmerena na 14. novembar, za kada je u Rimu zakazan veliki skup podrške Palestini. Organizatori najavljuju i zahteve da Italija izađe iz NATO i da prestane sa slanjem oružja Ukrajini.

Jad Vašem, Muzej Šoaha u Jerusalimu, apeluje na političke lidere, one iz kulture, religija, u čitavom svetu da „objave rat“ takvom rastućem antijevrejskom rasizmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!