RUSKI SU-57 DOBIJA MOĆNE RAKETE: “Nevidljivi” lovac imaće pored veštačke inteligencije i projektile dometa preko 600 km (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

31. 10. 2023. u 21:30

RUSKI stelt borbeni avion pete generacije Su-57, koji je raspoređen u Ukrajini, iako sa minimalnom ulogom, sada bi trebalo da dobije sposobnost dalekosežnog udara sa novom krstarećom raketom koja se lansira iz vazduha (ALCM) i postavlja se unutar trupa letelice.

РУСКИ СУ-57 ДОБИЈА МОЋНЕ РАКЕТЕ: “Невидљиви” ловац имаће поред вештачке интелигенције и пројектиле домета преко 600 км (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update


-Najnovija krstareća raketa dugog dometa (KRBB) za postavljanje unutar trupa razvijena je za Su-57. Iako je manje veličine, raketa ima domet uporediv sa projektilima koji se koristi u dalekometnoj avijaciji na strateškim bombarderima Tu-95MS i Tu-160, rekao je izvor ruske novinske agencije RIA Novosti.

Razrađujući manju veličinu projektila, izvor je napomenuo da je „značajno smanjenje veličine nove rakete postignuto zahvaljujući savršeno izoštrenom dizajnu preklopnog krila i unutrašnjeg rasporeda, kao i upotrebom novog malog dvokružnog turbomlaznog motora.”

U izveštaju se navodi da krstareće rakete velikog dometa sa vazdušnim lansiranjem uključuju projektile sposobne da pogode metu na 600 kilometara. Generalno, u izveštaju se precizira da ruske Vazdušno-kosmičke snage koriste krstareće rakete u rasponu od 1.000 do 6.500 kilometara za operacije velikog dometa.

Razvoj dolazi nešto više od mesec dana nakon što je VKS navodno opremio svoj najnoviji Su-34M Fulbek krstarećim raketama dugog dometa (LRCM). Krstareće rakete dugog dometa kojima je opremljen Su-34M, ili Su-34NVO kako ga popularno nazivaju u Rusiji, ispaljene su u takozvanu „zonu specijalne vojne operacije“ unutar Ukrajine.

U to vreme, izvor je medijima rekao: „U okviru SVO testirana je krstareća raketa dugog dometa sa Su-34, koja ranije nije korišćena na ovim avionima. Raketa nije nova, kao i avion. Ipak, do sada nisu korišćeni u jednom kompleksu, a novo rešenje povećava varijabilnost upotrebe kao rakete i aviona.

Ruske vlasti u to vreme nisu navele imena raketa, slično kao u nedavnom slučaju kada su državni mediji ili rusko Ministarstvo odbrane prestali da daju imena krstarećoj raketi dugog dometa proizvedenu za upotrebu od Su-57.

Štaviše, ranije ove godine, izveštaji su ukazivali da bi lovac pete generacije Su-57 uskoro mogao da dobije rakete koje mogu da pogode ciljeve na dometima od 300 kilometara, prema zvaničnicima ruske odbrambene industrije.

Foto: Printscreen

U izveštaju TASS-a, citirajući neimenovani izvor u vojno-industrijskom kompleksu, navodi se da lovac Su-57 „gađa ciljeve na udaljenosti od 120 kilometara (u ratu koji je u toku), a očekuje se da će uskoro stići i avionske rakete, koje će biti u stanju da gađaju mete na udaljenosti do 300 kilometara“.

-Danas lovac deluje na dometu od 120 km. Uskoro čekaju dolazak avionskih projektila za brze vazdušne ciljeve na udaljenosti do 300 km, dodao je izvor.

U to vreme, izveštaj EurAsian Times-a predviđao je da bi neidentifikovano oružje moglo biti raketa vazduh-vazduh (AAM) RVV-BD/R-37M uvedena 1989. godine, unapređena verzija R-37. Može da se ispaljuje i sa Su-57 i iz Su-35S, a može da gađa i ciljeve na malim i velikim visinama na dometu od 300 kilometara. Međutim, raketa proizvedena za mlaznjak pete generacije tek treba da se prikaže.

Postavljen između motora i dva bočna odeljka za rakete vazduh-vazduh kratkog dometa, Su-57 ima dva velika unutrašnja odeljka za oružje. Deset unutrašnjih i šest spoljnih nosaača mogu da nose rakete vazduh-vazduh R-74M Arčer i R-77M Ader (AAM); rakete vazduh-zemlja H-38M; protivbrodske rakete H-31AD i H-35U i Protivradarske rakete H-31PD i H-58UŠK.

Integracija novih krstarećih raketa dugog dometa u avion je ključna jer je predviđeno da bi Rusija mogla da koristi Su-57 za misije kopnenih udara na daljinu i da se kloni ukrajinske teritorije kako bi izbegla otkrivanje od strane SAD/NATO E-3 Sentry Airborne Early Warning (AEV) aviona za rano upozorenje, koji stalno patroliraju teritorijom bloka.


RUSIJA STALNO IMPROVIZUJE

Su-57, često poznat kao Felon u NATO terminologiji, je ruski višenamenski lovac pete generacije. Avion je namenjen za upotrebu u borbi vazduh-zemlja i za dominaciju u vazduhu. Avion ima najnoviju tehnologiju u kokpitu, premaz koji apsorbuje radar, unutrašnje tajne odeljke za oružje i supersoničnu brzinu krstarenja.

To su komunikacije, pilot interfejs i napredni kokpit. To bi mogle biti tehnologije koje omogućava veštačka inteligencija (AI), navode ruski zvanični mediji.

Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora Rosteka, primetio je ove godine da se platforma Su-57 razvija. „Njegove borbene sposobnosti se povećavaju; u letelicu se uvode najsavremenije tehnologije. Odnosno, njegova efikasnost nastavlja da raste“, rekao je on medijima.

Pored toga, Artjakov je izjavio da će na osnovu trenutnog ugovora sa ruskim Ministarstvom odbrane početi da isporučuju avione Su-57 sa motorima drugoge faze.

-Avioni sa motorom druge faze sada prolaze letne testove. Već prema sadašnjem serijskom ugovoru planirano je da se Su-57 isporuči novim motorom, na tome rade UEC i UAC, rekao je Artjakov.

On je dalje dodao da je Su-57 prilagođen za korišćenje motora i prvog i drugog stepena. „Čak i sa motorom prve faze, lovac ispunjava osnovne zahteve za avion pete generacije”.

U međuvremenu, Su-57 su navodno opremljeni fuzijom senzora i vezama za prenos podataka za koje se činilo da su podržane veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem (AI-ML). Za taktičke zadatke kao što su distribucija ciljeva, odabir trajektorije napada, vreme lansiranja projektila i ometanje neprijateljskih lovaca, gedžet je pružao „inteligentnu podršku kako bi pomogao pilotu da odluči pod vremenskim pritiskom (i) pomogao pilotima u paru (da) brzo stupe u interakciju”. Komunikacioni sistem sa AI za Su-57 navodno je razvijen u aprilu od strane korporacije Rostek.

Su-57 je raspoređen u Ukrajini za patroliranje. Navodno je korišćen u Ukrajini u operaciji Suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane/uništenje neprijateljske protivvazdušne odbrane (SEAD/DEAD) u junu 2022. bezbedno sa ruske teritorije.

Su-57 je trenutno u fazi niske početne serijske proizvodnje, koja planira da se postepeno intenzivira. U stvari, uprkos strogim međunarodnim sankcijama koje su uvedene nakon invazije, ruski vojno-industrijski kompleks objavio je uspešnu isporuku nove serije borbenih aviona Su-57 'Felon' i Su-35S Ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama u septembru ove godine.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?