LEOPARDI SU IZGORELI: Sovjetski T-72 ponovo se vraća u ukrajinsku vojsku kao osnovni borbeni tenk

Novosti online

31. 10. 2023. u 18:40

POSLE značajnih gubitaka savremenih zapadnih tenkova, Kijev je nedostatak vojne opreme rešio tako što je naručio poboljšane stare sovjetske tenkove T-72MS po razumnoj naknadi od češke kompanije CSG Defense, posle čega su tenkovi preimenovana u T- 72EAS i poslati u Kijev.

ЛЕОПАРДИ СУ ИЗГОРЕЛИ: Совјетски Т-72 поново се враћа у украјинску војску као основни борбени тенк

Foto Tanjug/AP

Prema američkom izdanju Forbes, u Ukrajini, koja je nekada i sama proizvodila tenkove T-72, ​​praktično nema tenkova ovog tipa. Međutim, danske vlasti su obećale da će snabdeti ukrajinske oružane snage sa 15 svojih T-72, ​​procenjujući ovaj paket vojne podrške na više od pola milijarde dolara, dok su starim sovjetskim tenkovima još dodale nekoliko borbenih vozila pešadije, kao i malu količinu dronova i municije.

Američko izdanje napominje da modernizovani T-72EAS po svojim karakteristikama nisu inferiorni u odnosu na zapadna vozila, ali imaju prednost što su laki za upotrebu. Uz to, Ukrajina doživljava akutnu nestašicu tenkova, a u skladištima zemalja bivšeg Varšavskog pakta i dalje je ostalo na stotine tenkova T-72, ​​od kojih svaka može da se modernizuje.

Dakle, sovjetski T-72, ​​kao i njihove varijante modernizovane u Češkoj, pomažu da se nadoknadi oskudica u isporuci nemačkih tenkova Leopard 2 od strane NATO zemalja Ukrajini.

Prema zapadnim ekspertima, ukrajinske oružane snage su već izgubile najmanje 11 tenkova Leopard 2, ali se očekuje da će još 14 biti isporučeno kao zamena tokom sledeće godine. Osim toga, ukrajinska vojska ima mali broj britanskih i američkih tenkova, a dobila je i oko 200 primeraka slabo zaštićenih tenkova Leopard 1.

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave