U BRISELU SE NASTAVLJA SAMIT: Evropski lideri o situaciji u Ukrajini

Tanjug

27. 10. 2023. u 10:27

LIDERI Evropske unije nastaviće danas samit na kome će se razgovarati o situaciji u Ukrajini.

У БРИСЕЛУ СЕ НАСТАВЉА САМИТ: Европски лидери о ситуацији у Украјини

Foto AP

Prvog dana lideri su usvojili deklaraciju u kojoj su pozvali na "pauze" u ratnim dejstvima Izraela i Hamasa i zatražili otvaranje humanitarnih koridora, kako bi hitno potrebna pomoć bila dopremljena u Pojas Gaze.

Oni su pozvali na "kontinuiran, brz, bezbedan i neometan humanitarni pristup"  kako bi pomoć došla do onih kojima je potrebna "kroz sve neophodne mere, uključujući humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe".

Na samitu je španski premijer Pedro Sančez pozvao na međunarodni mirovni samit za šest meseci kako bi se pronašlo konačno rešenje za dugogodišnji sukob između Palestine i Izraela, što su podržale druge zemlje članice EU u zaključcima samita, međutim, pokušaji Madrida da uključi referencu o humanitarnom "primirju" u deklaraciju su bili neuspešni.

Sančez je istakao da napore treba usmeriti na priznavanje Palestine kao države budući da je "Izrael već priznat od strane međunarodne zajednice".

Iako je predlog konferencije još uvek u ranoj fazi, početne povratne informacije iz diplomatskih izvora ukazuju na nedostatak značajnog protivljenja međunarodne zajednice, piše Euobserver.

Lideri EU su se složili da ovaj međunarodni mirovni samit bude "uskoro".

Ovo nije prvi put da se Španija oglasila kao posrednik u oživljavanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestine - Sančez je pre više od nedelju dana ponudio godišnji sastanak ministara spoljnih poslova mediteranskih zemalja, koji će se održati 27. novembra u Barseloni, kao scenario za oživljavanje diskusije o dugoročnom rešenju sukoba.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori