RODITELJI ISPISUJU IMENA DECE NA NJIHOVE NOGE I STOMAKE: Kada čujete šta je razlog, zaplakaćete - Potresan fenomen u Gazi

Novosti Onlajn

23. 10. 2023. u 11:21

BOLNICA u Gazi zabeležila je slučajeve dece kojima su roditelji ispisali imena na njihovim telima, zabrinuti da bi „svašta moglo da im se desi” i da neće moći niko da ih identifikuje dok sukobi Izraela i Hamasa ulaze u 17. dan.

РОДИТЕЉИ ИСПИСУЈУ ИМЕНА ДЕЦЕ НА ЊИХОВЕ НОГЕ И СТОМАКЕ: Када чујете шта је разлог, заплакаћете - Потресан феномен у Гази

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled, File

Kako je preneo Si-En-En, u bolničkoj mrtvačnici Gaze na telima troje dece primećeno je ispisano ime crnim mastilom na koži. Tela su ležala u mrtvačnici, a po jedna nogavica je bila podignuta da se vidi šta piše.

- Primili smo neke slučajeve u kojima su roditelji ispisali imena svoje dece na njihovim nogama i abdomenu – rekao je Si-En-Enu dr Abdula Raman el Masri, šef odeljenja hitne pomoći bolnice Al Aksa u Deir el Balahu u Gazi.

On je rekao da se roditelji plaše da se deci „može dogoditi bilo šta” i da niko ne bi mogao da ih identifikuje.

- To znači da oni osećaju da su na meti u svakom trenutku i da mogu biti povređeni ili ubijeni – rekao je dr Masri.

„Novi fenomen”

Kako piše Si-En-En, crno mastilo je mali znak straha i očaja koji osećaju roditelji gusto naseljene enklave dok Izrael nastavlja sa vazdušnim udarima u znak odmazde za brutalni napad Hamasa 7. oktobra. Nadzornik sobe u bolnici Al Aksa u kojoj se peru mrtva tela opisao je nedelju kao „izuzetan dan”. On je rekao da je broj mrtvih tokom noći subota na nedelju premašio 200 i potvrdio navode dr Masrija.

- Ono što smo primetili je da mnogi roditelji ispisuju imena svoje dece na njihove noge kako bi mogla da se identifikuju ako se izgube nakon vazdušnih udara. Ovo je novi fenomen koji je upravo počeo u Gazi – rekao je neimenovani nadzornik.

- Mnoga deca su nestala, mnoga dođu ovde sa razbijenim lobanjama... Nemoguće je identifikovati ih, samo ako su ispisana imena onda se identifikuju – rekao je on.

Bolnice ostaju bez lekova, vode i struje

Bolnicama u Gazi ponestaje lekova, vode i struje, dok stotine ranjenih Palestinaca dolazi po pomoć. Dr Ijad Isa Abu Zaher, generalni direktor bolnice Al Aksa, rekao je Si-En-Enu da je situacija postala „katastrofalna” i da je „nemoguće za bilo koju bolnicu u svetu da primi ovakav broj ranjenih”.

Izrael je pre dve nedelje proglasio „potpunu opsadu” Gaze nakon Hamasovog napada, bombardujući enklavu i onemogućavajući njenim stanovnicima pristup hrani, vodi i struji.

„Prevremeno rođene bebe će umreti kad ostanemo bez struje”

Dr Fuad el Bulbul, šef neonatalnog odeljenja u bolnici Al Šifa u Gazi, upozorio je da bi većina novorođenčadi pod njegovom brigom mogla da umre ako ostanu bez goriva.- Ako stane struja, biće katastrofalnih dešavanja u ovom odeljenju. Većina beba koje zavise od respiratora će umreti jer možemo da spasimo samo jednu-dve bebe, ali ne sve – rekao je on na video-snimku koji je objavilo Ministarstvo zdravlja Gaze u nedelju.

Do tada je njegova bolnica ostala bez tenzida (surfaktanta) i kofein citrata, a obe supstance se obično koriste za ublažavanje tegoba sa disanjem kod prevremeno rođenih beba, rekao je dr Bulbul, dodajući da je većina novorođenčadi u kritičnom stanju i da je njegov iscrpljeni tim radio 18 dana zaredom.

Rat na Bliskom istoku besni već 17. dan, a poslednji podaci pokazuju da je najmanje 4.651 ubijeno, od čega 1.756 dece i 967 žena. Povređeno je 14.245 ljudi, dok je Hamas najavio da će militantna grupa nastaviti da pušta taoce iz „humanitarnih razloga”.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024