ŠTA TRAŽI MIG-31K SA HIPERSONIČNIM KINDŽALOM U CRNOM MORU? Rusi tvrde da su u “lovu” na rakete ATACMS

Novosti online

21. 10. 2023. u 19:48

RUSIJA je saopštila da će avioni MiG-31K opremljeni hipersoničnim raketama „Kindžal“ „nemogućim za presretanje“ patrolirati i delovati iznad neutralnih voda Crnog mora.

ШТА ТРАЖИ МИГ-31К СА ХИПЕРСОНИЧНИМ КИНЏАЛОМ У ЦРНОМ МОРУ? Руси тврде да су у “лову” на ракете АТАЦМС

Foto: EPA

Saopštenje je objavio lično ruski predsednik Vladimir Putin.

-Na moj zahtev, Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije počeće da vrše stalne patrole u ​​neutralnoj zoni vazdušnog prostora koji se nalazi iznad voda Crnog mora. Oni će biti izvedeni našim avionima MiG-31 naoružanim hipersoničnim raketama Kinžal, rekao je tada Putin.

Vrlo verovatno je odluka ruske strane da u Crnomorsko područje trajno uvede lovce-presretače MiG-31K opremljene hipersoničnim raketama Kindžal doneta nakon tajne isporuke raketa ATACMS od strane SAD ukrajinskim trupama.

Američke rakete dugog dometa ATACMS već su napravile „štetu” među ruskim snagama, preneo je sajt oruzjeonline.com.

Pisano je kako su 17. oktobra, aerodromi u Berdjansku i Lugansku pogođeni balističkim projektilima M39 ATACMS sa kasetnim bojevim glavama. Kasetna municija uspela je da ošteti nekoliko ruskih letelica stacioniranih na vojnim aerodromima u Lugansku i Berdjansku.

Istog dana, komanda ukrajinskih snaga za specijalne operacije (FOS) izvestila je da je prema njihovim tvrdnjama čak devet helikoptera različitih modifikacija uništeno kao rezultat operacije “Vilin konjic”. Pored toga, u izveštaju je navedeno da su uništeni neimenovani lanser sistema PVO i druga vojna oprema.

MiG-31K SA INTEGRISANIM HIPERSONIČNIM PROJEKTILIMA KINŽAL U CRNOM MORU “LOVITĆE” AMERIČKI ATACMS

Rusko izdanje Vzgjad posvećuje materijal o prisustvu aviona MiG-31K opremljenih hipersoničnim raketama Kinžal u Crnom moru.

Pozivajući se na vojne stručnjake i bivše pripadnike ruske armije, citirani izvor počinje svoj materijal izjavom da je hipersonične rakete „Kindžal“ „nemoguće presresti“. Podsetimo, SAD su tvrdile da su njihovi sistemi Patriot presreli Kindžal u Ukrajini, dok Rusi tvrde da nijedna raketa Kindžal nikada nije presretnuta.

Do sada, od dijametralno suprotnih tvrnji jedino konkretno smo videli snimke pogođenih sistema Patrot kao i Vitalija Klička sa oborenom raketom koja nije Kindžal.

U tom kontekstu, ruski stručnjaci tvrde da se MiG-31K opremljen raketama Kinžal u Crnom moru može koristiti za gađanje ciljeva na jugu i jugoistoku Ukrajine, u oblastima Odesa, Nikolajev, Herson, pa čak i Dnjepropetrovsk.

Bivši ruski vojni oficir kaže da će avioni MiG-31K „loviti” raketama Kindžal ukrajinske aerodrome na kojima se nalaze balističke rakete, ali i lansere HIMARS koji lansiraju rakete ATACMS dometa 300 kilometara.

Ruski stručnjak po imenu Aleksej Vasiljev zaključuje da će prisustvo aviona MiG-31K sa hipersoničnim raketama Kindžal u Crnom moru držati Ukrajinu u stalnoj pripravnosti za predstojeće vazdušne napade.

Međutim, treba napomenuti da uprkos činjenici da su Rusi koristili hipersonične rakete Kindžal sa intenzivnim uspehom protiv Ukrajine, one se nisu pokazale kao odlučujuće u ovom sukobu.

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI OBJAŠNjAVAJU ŠTA MIG-31 SA HIPERSONIČNIM RAKETAMA KINŽAL TRAŽE U CRNOM MORU

Britanski analitičari smatraju da takva Putinova izjava odgovara „tipičnoj ruskoj retorici” usmerenoj na domaću publiku, koja Zapad naziva „agresorima” i smatra rusko delovanje „neophodnim za odbranu države”.

Osim toga, britanski obaveštajci smatraju da je takvo naređenje izdato nakon jačanja vojnog prisustva SAD u istočnom Mediteranu.

-Ovaj gest treba da pokaže da Rusija ostaje sposobna da razvije i koristi novo oružje uprkos invaziji na Ukrajinu, tvrde britanski obaveštajci.

Međutim, kako se navodi u njihovom izveštaju, „Kindžal” je još uvek u fazi operativnog testiranja, a njegov učinak u Ukrajini je relativno slab. Na papiru, raketa je „veoma moćna“ i sposobna da leti hipersoničnim brzinama i izbegava savremene sisteme protivvazdušne odbrane, iako način na koji Rusija koristi ovu raketu zahteva dodatna značajna poboljšanja da bi dostigao svoj navedeni potencijal, smatraju Britanci.

 

PROIZVODNjA RAKETA H-47M2 U RUSIJI POVEĆANA ČAK PET PUTA

Izveštava se takođe da je Rusija uspela navodno da poveća proizvodnju hipersoničnih raketa H-47M2 Kindžal za čak pet puta. Ovaj zaključak je usledio na osnovu izjave ukrajinskog ministra odbrane Reznikova, koji je izvestio da Ruska Federacija ima najmanje 80 Kindžala, dok su u januaru ove godine zalihe ovih raketa procenjene na 50 jedinica.

Ukrajinski izvori kažu da je Rusija uspela da poveća proizvodnju raketa pet puta, proizvodeći 10 Kindžala mesečno. Pošto proizvodne linije u Rusiji, posebno za rakete, rade sa povećanom proizvodnjom tokom rata, proizvodnja više Kinžala ostaje veoma moguća.

Ruska Federacija je uspela naovdno da umnoži proizvodnju „Kindžala“ modernizacijom jedne od linija za proizvodnju raketa za kompleks Iskander.

Rusija koristi svoj hipersonični projektil H-47M2 retko i samo za uništavanje visoko vrednih ciljeva. Kao što znate, poslednji među ovakvim ciljevima bio je američki raketni PVO sistem Patriot.

Broj MiG-ova 31K takođe bi potencijalno mogao brzo da poraste zbog ruskih ogromnih zaliha od stotina MiG-ova 31, od kojih su mnogi služili samo delić svog korisnog veka pre nego što su stavljeni u skladište nakon završetka Hladnog rata.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu