STREPNJA OD EGZODUSA PALESTINACA NA SINAJ: Prelaz Rafa još nije bezbedan

I. Stanojević

20. 10. 2023. u 11:35

IZRAELSKO bombardovanje i opsada Pojasa Gaze izazvali su bojazan da bi 2,3 miliona stanovnika ovog regiona moglo da bude prisiljeno da ode na Sinaj, budući da je granica sa ovim egipatskim poluostrvom, istovremeno, jedini izlaz sa palestinske teritorije koji nije pod kontrolom Izraela. Egipat odbacuje svaki pokušaj da se palestinsko pitanje reši vojnim sredstvima, ali i putem prisilnog raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje, što bi, ocenjuje Kairo, bilo na štetu zemalja čitavog regiona. Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi odbacio je opciju prisilnog raseljavanja Palestinaca na Sinaj i najavio da "će egipatski narod u milionima protestovati".

СТРЕПЊА ОД ЕГЗОДУСА ПАЛЕСТИНАЦА НА СИНАЈ: Прелаз Рафа још није безбедан

Foto Tanjug/AP

- Pojas Gaze je efektivno pod kontrolom Izraela i Palestinci bi, umesto toga, mogli da budu prebačeni u izraelsku pustinju Negev dok se ne obračunaju s militantima - predložio je on.

Izrael je prekinuo struju i obustavio isporuke hrane i lekova u Gazu, ostavivši samo minimalno snabdevanje vodom. Stanovništvo Pojasa, ostalo je, praktično, danima bez vitalnih sredstava za život. Tek 20 kamiona sa hranom, vodom i medicinskim potrepštinama moglo bi da dobije zeleno svetlo za ulazak u Pojas Gaze narednih dana.

- UN su izvestile da je potrebno najmanje 100 kamiona humanitarne pomoći da bi se podržali milioni civila koji žive u Gazi - kaže Šaina Lou iz Norveškog saveta za izbeglice.

I pre početka rata čak 1,2 miliona ljudi oslanjalo se na pomoć u hrani UNVRA, kaže Džulijet Touma, portparolka UN u Amanu i dodaje da je siromaštvo u Pojasu Gaze, veoma, veoma visoko.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu potvrdio je u sredu da Izrael neće sprečiti da zalihe iz Egipta idu civilnom stanovništvu u južnoj Gazi. Međutim, vlada nije dozvolila pomoć u gorivu. Dodatni problem predstavlja činjenica da put na prelazu Rafa zahteva popravku pre nego što bilo koji kamion bude mogao da uđe. Mohsen Sarhan iz Egipatske banke hrane kaže da vreme, kao i zalihe, ubrzano ističe i dodao da je 120 kamiona spremno da isporuči pomoć i da čeka na granici.

Izuzetan problem u Pojasu je nemogućnost da se pripadnici Hamasa odvoje od stanovništva u koje su duboko infiltrirani. Ova militantna organizacija koristi i civilne objekte za skladištenje svoje municije, protiv čega stanovnici Gaze ne mogu ništa, sve i kad bi hteli, već su praktično "meta" i izraelskih napada i hamasovaca.

Tako je i juče u vazdušnim napadima uništen čitav gradski blok u Kan Junisu u Pojasu Gaze. Ubijeno je 13 ljudi, dok se 25 osoba vodi kao nestalo. Kan Junis je grad i veliki izbeglički kamp koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze, a procenjuje se da u njemu živi oko 200.000 ljudi.

Američki zvaničnici potvrdili su turskim kolegama da su nosači aviona u blizini Izraela poslati radi moguće evakuacije civila, izjavio je neimenovani zvaničnik turskog ministarstva odbrane, i pritom dodao da raspoređivanje američkih nosača aviona u regionu ometa napore Turske da uspostavi mir u tom delu sveta. Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije je rekao da raspoređivanje nosača "nije zamišljeno kao provokacija, već kao sredstvo odvraćanja".

A Evropski parlament pozvao je na humanitarnu pauzu u Gazi kako bi se osiguralo da pomoć može da stigne do onih kojima je neophodna i naglasio da pravo Izraela da se brani može biti ostvareno samo u okviru ograničenja međunarodnog prava. Neobavezujuća rezolucija usvojena je sa 500 glasova. Evropski poslanici takođe su pozvali na momentalno oslobađanje svih talaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)