VAŠINGTON SNOSI ODGOVORNOST: Rusija tvrdi - Nećemo prvi izvršiti nuklearna testiranja

Novosti online

16. 10. 2023. u 22:53

RUSIJA neće sprovoditi nuklearna testiranja prva, odgovornost za to kako će se odvijati situacija je u potpunosti na Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zamenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov.

ВАШИНГТОН СНОСИ ОДГОВОРНОСТ: Русија тврди - Нећемо први извршити нуклеарна тестирања

vikipedija

- Trenutno je u toku priprema predloga zakona za opoziv ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT). To će omogućiti balansiranje našeg statusa prema sporazumu sa SAD. Opoziv ratifikacije ne znači da naša zemlja namerava da obnovi nuklearna testiranja - naglasio je Voroncov.

On je dodao da, kao što je ranije rekao ruski lider Vladimir Putin, Moskva neće prva izvoditi nuklearna ispitivanja, već je za razvoj situacije u potpunosti odgovoran Vašington.

Diplomata je poručio i da Rusija nastavlja da poštuje centralna kvantitativna ograničenja, predviđena Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

Voroncov je takođe istakao da je moratorijum Rusije na raspoređivanje raketa srednjeg i malog dometa izložen pritisku zbog aktivne pripreme SAD za raspoređivanje takvog naoružanja u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu.

Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

U međuvremenu, izvršni sekretar Organizacije za sprovođenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja Robert Flojd izrazio je zabrinutost jer Rusija preduzima korake u pravcu opoziva ratifikacije. On je zatražio sastanak sa „ključnim rukovodiocima“ u Rusiji.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)