"ILI PLATITE ILI DOĐITE NA SUD": Zaradio kaznu veću od milion dolara, mislio da je u pitanju greška

Novosti online

16. 10. 2023. u 21:05

MUŠKARAC iz Džordžije, Konor Kejto dobio je iznenađenje svog života kada je stigla kazna za prebrzu vožnju od 1,4 miliona dinara — koju je, kako kaže, morao da plati što pre ili da se pojavi na sudu.

ИЛИ ПЛАТИТЕ ИЛИ ДОЂИТЕ НА СУД: Зарадио казну већу од милион долара, мислио да је у питању грешка

FOTO: AP/Tanjug

Konor Kejto se vozio kroz Savanu 2. septembra kada ga je državna patrola Džordžije uhvatila kako ide 145 kilometara na čas, umesto propisanih 90. Kako navodi, očekivao je da će dobiti kaznu „za super brzu vožnju“, koja se daje svakome ko vozi 50 kilometara preko ograničenja brzine – ali ništa što ne prelazi maksimalnu kaznu od 1.000 dolara.

Pod pretpostavkom da je u pitanju štamparska greška, pozvao je sud i tvrdi da mu je rečeno da ili mora da plati ili da se pojavi pred sudijom.

"Ili platite ili idete na sud!"

- 1,4 miliona dolara — rekla mi je dama telefonom, na šta sam je pitao da nije možda neka greška u kucanju. Ona je rekla 'Ne, gospodine, ili platite iznos sa kazne ili dođite na sud 21. decembra - izjavio je Kejto za medije.

Tek kasnije je Kato saznao da je zapanjujuća kazna od 1,4 miliona dolara automatski generisana kazna.

Kako je rekao Džošua Pikok, portparol gradske vlade Savane, kaznu je generisao softver koji koristi lokalni sud, a koji se automatski primenjuje na vozače koji "vole prebrze vožnje".

Tek čeka određivanje prave kazne

Po svemu sudeći, sudija će pravu visinu kazne odrediti Kejto kada se pojavi na sudu. Pikok tvrdi da naznačena suma nije trebalo da ikog "primora da ide na sud".

- Programeri koji su dizajnirali softver koristili su najveći mogući broj jer su kazne za prekoračenje brzine obavezno pojavljivanje na sudu i nemaju novčanu kaznu kada ih izda policija - navodi se u saopštenju.

Grad koristi sistem od 2017, ali „radi na prilagođavanju sistema kako bi se izbegla zabuna.“

Advokat za krivična dela Sneh Patel bio je zaprepašćen kaznom.

- Prvo kada su me pitali o ovome, pomislio sam da je u pitanju činovnička greška - rekao je on.

Kazne ne mogu biti veće od 1.000 dolara

U državi Džordžija, kazna za prekršajne saobraćajne prekršaje ne može biti veća od 1.000 dolara plus državni troškovi.

- To je težak prekršaj koji košta 5.000 dolara. Iznos jemstva treba da bude adekvatan za to, tako da za prekršaj ne biste videli iznose preko 5.000 dolara, možda 10.000 dolara - rekao je Patel.

Veći iznosi kaucija, rekao je advokat, rezervisani su za nasilnije zločine - slučajeve poput trgovine drogom, ubistva ili teškog napada - ili za ljude za koje se očekuje da preskoče svoj predstojeći datum suđenja.

(Dejli mejl)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!