EVROPA U STRAHU: Napeto od Nemačke pa sve do Porgugalije

Evropa strahuje zbog naglog povećanja antisemitskih napada na njenom tlu, posle terorističkih napada koje je Hamas izvršio u Izraelu.

ЕВРОПА У СТРАХУ: Напето од Немачке па све до Поргугалије

Foto: Profimedia

Britanski premijer Riši Sunak je istakao značajno povećanje incidenata protiv Jevreja. Vlada u Londonu je registrovala 139 antisemitskih napada u roku od četiri dana, što je pet puta više nego prošle godine u isto vreme.

Na kašer restoranu u Golders Grinu, na severu Londona, razbijen je izlog, a nedaleko odatle napisano je "Slobodna Palestina". Grafiti protiv Izraela naglo su počeli da se pojavljuju. Na propalestinskim manifestacijama u Mančesteru i Londonu bilo je poziva na obračun s Jevrejima. Sunak je najavio fond od tri miliona funti da bi se u aktuelnoj situaciji dodatno zaštitile jevrejske škole i sinagoge. Pridodato je i hiljadu policajaca koji će patrolirati ulicama da bi umirili građane.

Zabrinutost je porasla i u Nemačkoj. Vlada je proglasila "nultu toleranciju" na antisemitske akte, naročito posle propalestinskih okupljanja u Berlinu i Duizburgu. Kancelar Olaf Šolc je zabranio bilo kakvu aktivnost kojom bi se vršilo veličanje zločina Hamasa u Izraelu. Šolc je posebno naglasio obavezu Nemačke u tom smislu, imajući u vidu nasleđe prošlosti. U ovoj zemlji su se poslednjih dana umnožile pretnje, a "Dojče vele" tako prenosi svedočenje Ester K, službenice agencije za nekretnine, koja je dobila SMS poruku s rečima "Obratite pažnju na ono što se dešava u Izraelu".

Roditelji se brinu za decu u školama. Napeto je i u Minhenu, gde se Evropska konferencija rabina preselila iz Velike Britanije posle bregzita, što je prvi put od holokausta da se jedna velika međunarodna jevrejska grupa nastani u Nemačkoj.

U Holandiji su preventivno u petak zatvorene tri jevrejske škole iz bezbednosnih razloga, posle poziva Hamasa na manfifestacije u znak podrške Palestincima.

Od početka napada na Izrael, u Francuskoj je registrovano stotinak antisemitskih izgreda, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen. U ovoj zemlji zabranjena su sva propalestinska okupljanja. 

U susednoj Belgiji, najavljeno je pojačano čuvanje jevrejske zajednice. U Portugaliji su dve sinagoge ispisane grafitima kao što su "Slobodna Palestina" i "Stop izraelskom aparhejdu".

I španski Jevreji su zabrinuti. I ovde su sinagoge bile na meti s pretećim porukama. Sinagoga u Barseloni je otkazala predstojeće događaje, iz bezbednosnih razloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)