SUKOB ĆE NEKONTROLISANO ESKALIRATI: Napeto na Bliskom istoku - Iran štiti Pojas Gaze

Novosti onlajn

16. 10. 2023. u 09:40

IRANSKI ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je da ako diplomatski napori da se zaustave izraelski vazdušni napadi i spreči kopnena ofanziva na Gazu ne budu uspešni, postoji rizik od nekontrolisane eskalacije sukoba, uz pridruživanje više regionalnih igrača borbi.

СУКОБ ЋЕ НЕКОНТРОЛИСАНО ЕСКАЛИРАТИ: Напето на Блиском истоку - Иран штити Појас Газе

Foto vikipedija MojNews/Mohsen Ranginkaman

- Ako mere usmerene na trenutno zaustavljanje izraelskih napada koji ubijaju decu u Pojasu Gaze završe u ćorsokaku, velika je verovatnoća da će se otvoriti mnogi drugi frontovi - rekao je Hosein Amir-Abdolahijan za Al Džaziru u nedelju. 

Iran ne odustaje od podrške Palestincima

- Islamska Republika Iran nikada neće odustati od svojih principa i vrednosti u podršci palestinskoj naciji - naglasio je on.

U nastojanju da se reši kriza u Gazi, Amir-Abdolahijan je takođe razgovarao o „osetljivoj situaciji u regionu“ sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Zamolio je Kinu da upotrebi svoj glas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da zaustavi smrt i patnju stanovnika Gaze, naglašavajući potrebu za humanitarnim koridorom. 

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pokrenuo je u nedelju telefonske razgovore sa više muslimanskih lidera, podižući uzbunu zbog situacije u Gazi i pozivajući Arapsku ligu i druga međunarodna tela na „odlučnu i hitnu“ akciju da zaustave izraelsku „mašinu za ubijanje“.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameni takođe se obratio muslimanskim zemljama, pozivajući ih da priteknu u pomoć Palestincima. - S Božjom milošću, ovaj pokret koji je započeo u Palestini će napredovati i rezultirati potpunom pobedom Palestinaca - napisao je on u objavi na H (bivši Tviter) u subotu. 

Sjedinjene Države su poslale drugu grupu nosača aviona u istočni Mediteran, nastojeći da izvrše pritisak na Iran, Hezbolah u Libanu i druge propalestinske snage da ostanu podalje od rata između Izraela i Gaze. 

Uprkos tome što američki mediji spekulišu o mogućoj umešanosti Irana u smrtonosni napad na Izrael koji su izveli militanti Hamasa, predsednik Džozef Bajden je priznao da  „u ovom trenutku“  nema  „jasnih dokaza“  da je Teheran pomogao Hamasu u planiranju napada.

(Politika)

BONUS VIDEO:

BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!