RAT U IZRAELU: Novi raketni udari; Hamas drži između 200 i 250 zarobljenika iz Izraela (FOTO)

Novosti onlajn

16. 10. 2023. u 07:33 >> 22:41

SUKOB Izraela i Palestinaca ušao je u deseti dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Нови ракетни удари; Хамас држи између 200 и 250 заробљеника из Израела (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana


Raketni udari na centralni Izrael

Blinken u Tel Avivu razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je danas tokom razgovora sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galanom podršku SAD Izraelu i pravu te zemlje na odbranu.

"Poznata vam je naša duboka posvećenost pravu Izraela, ustvari, njegovoj obavezi da se brani i da brani svoj narod. I u tome imate i uvek imate podršku Sjedinjenih Država", poručio je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. 

Hamas: Držimo između 200 i 250 zarobljenika iz Izraela

Portparol militantnog krila Hamasa, Brigada Al Kasam Abu Ubaida rekao je danas da se u Pojasu Gaze nalazi između 200 i 250 talaca iz Izraela, dodavši da će oni biti oslobođeni kada se za to budu stekli uslovi na terenu.

"Procenjujemo da je broj zatvorenika koje držimo između 200 i 250, a 22 ih je do sada stradalo tokom rata", rekao je Ubaida i naveo da je poslednji stradao u vazdušnim napadima izraelskih snaga, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Vojno krilo Islamskog džihada saopštilo je da je gađalo Tel Aviv, Jerusalim i niz drugih gradova

Islamski džihad je osnovan krajem 1970-tih. Pokret je dobio podršku Palestinaca nezadovoljnih delovanjem PLO-a na čijem čelu je bio Jaser Arafat. Grupa se zaklela da će uništiti Izrael i zameniti ga islamskom državom.

Upozorenje o raketama

Upozorenje o raketama oglasile su u Sderotu u Ašdodu. Još uvek nema neposrednih izveštaja o udarima i presretanjima raketa.

Putin i Netanijahu razgovarali o palestinsko-izraelskoj krizi

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o kriznoj situaciji koja je nastala kao rezultat nagle eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je pres služba Kremlja.

Ruski predsednik izjavio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih Izraelaca i istakao da odlučno odbija i osuđuje sva dejstava čije su žrtve civilno stanovništvo, uključujući žene i decu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je „Putin obavestio o koracima koje Rusija preduzima kako bi pomogla normalizaciji situacije, sprečila dalju eskalaciju nasilja i sprečila humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze“.

„Konkretno su izraleskoj strani saopštene ključne tačke današnjih telefonskih kontakata sa liderima Palestine, Egipta, Irana i Sirije“, dodaje pres služba.

Komisija UN smatra da su izraelski udari na Gazu ratni zločin

Komisija UN zadužena za ispitivanje delovanja izraelskih i palestinskih vojnika zaključila je u izveštaju objavljenom u ponedeljak da izraelski napadi na pojas Gaze i 16-godišnja blokada te teritorije predstavljaju ratne zločine.

FOTO: Tanjug/AP

Nezavisna međunarodna istražna komisija za okupiranu palestinsku teritoriju ispitala je dokaze u vezi sa izraelsko-palestinskim sukobima zabeleženim između maja 2021. i avgusta 2023. godine, pre najnovijeg porasta nasilja.

„Uzimajući u obzir vojne ciljeve i efekte vazdušnih udara, Komisija zaključuje da, budući da šteta i žrtve izazvane dejstvima izraelskih snaga bezbednosti nisu bili proporcionalni vojnoj prednosti, navedene akcije predstavljaju ratni zločin“, navodi se u saopštenju.

U izveštaju na 27 stranica je takođe utvrđeno da „sprečavanje ulaska hrane i medicinskih zaliha u Gazu predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava“.

Što se tiče palestinskih oružanih grupa, istražno telo je priznalo da „korišćenje raketa i minobacača koji su po svojoj prirodi inherentno neselektivni, od strane palestinskih oružanih grupa predstavlja kršenje zabrane neselektivnih napada i stoga predstavlja ratni zločin“.

"Humanitarni vazdušni most"

Evropska komisija objavila je da će pokrenuti „humanitarni vazdušni most“ u Egipat za isporuku pomoći pogođenima sukobom u Pojasu Gaze.

„Evropska unija pokreće humanitarni vazdušni most u okviru kojeg će biti obavljeno nekoliko letova za Egipat kako bi se isporučile vitalne zalihe humanitarnim organizacijama koje rade u Pojasu Gaze. Prva dva leta biće obavljena ove nedelje“, navodi se u saopštenju.

SZO: U Gazi ima vode, struje i gasa za 24 sata pre "prave katastrofe"

Svetska zdravstvena organizacija izdala je danas upozorenje u kojem navodi da je u Pojasu Gaze ostalo vode, struje i goriva samo za 24 sata, pre nego što bude nastupila "prava katastrofa".

Putin sa kolegama iz Irana, Sirije, Palestine i Egipta

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kolegama iz Sirije Bašarom el Asadom, Irana Ebrahimom Raisijem, Palestine Mahmudom Abasom i Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem o humanitarnoj situaciji u Gazi, saopštila je pres služba Kremlja.

„Predsednik Rusije saslušao je razmatranja i ocene svojih kolega, koji su istakli ozbiljnost humanitarne situacije u Gazi i potrebu da se ukine blokada sektora za hitno snabdevanje lekovima, hranom i drugim potrepštinama“, navodi se u saopštenju.

Kremlj je dodao da je u razgovorima „zapažena ozbiljna zabrinutost zbog verovatnoće da sukob preraste u regionalni rat“.

Iran upozorio da se svakim satom povećava opasnost od otvaranja novog fronta

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je danas da se svakim satom povećava opasnost od otvaranja novog fronta ukoliko rat u Pojasu Gaze ne bude prestao.

Stigla voda u južni deo Pojasa Gaze

Izrael je obnovio snabdevanje vodom južnog dela Pojasa Gaze, rekao je ambasador Izraela u Rusiji.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na položaje IDF-a

Libanska grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napade na položaje Izraelskih odbrambenih snaga u blizini granice sa Libanom. Iz IDF-a su saopštili da nijedan njihov vojnik nije povređen, kao i da su na napade odgovorili artiljerijskom vatrom

Netanjahu: Svet se mora ujediniti da pobedi Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se svet mora ujediniti da pobedi Hamas, kao što je ranije ujedinjen pobedio teroriste Islamske države ili naciste.

Netanijahu je u obraćanju u Knesetu naglasio da je izraelski narod ujedinjen u svom cilju da pobedi.

Foto: Printskrin

Kazao je da će biti sprovedena istraga o obaveštajnim i bezbednosnim propustima koji su omogućili palestinskim militantima Hamasa da izvedu tako razoran napad 7. oktobra, u kom su ubili više od 1.300 ljudi i ranili blizu 4.000 njih, uz kidnapovanje oko 200 talaca.

Savet Bezbednosti UN danas glasa o rezoluciji o ratu Izraela i Hamasa

Savet bezbednosti UN glasaće o dve predložene rezolucije o okončanju rata Izraela i palestinske grupe Hamas, i to o ruskoj u kojoj se traži primirje, i brazilske, u čijem nacrtu su zatražene ''humanitarne pauze'', kako bi se omogućio pristup pomoći i u kojem se istovremeno traži od Izraela da povuče naredbu o napadu na sever Gaze. U obe rezolucije traži se i hitno puštanje talaca.

Snažan raketni napad na Jerusalim i Tel Aviv, poslanici Kneseta u skloništima

Snažna baražna raketna paljba pogodila je danas Jerusalim i Tel Aviv, zbog čega su poslanici Kneseta usred zasedanja morali da odu u skloništa.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu i Tel Avivu, a pripadnici palestinskog militantnog pokreta Hamas iz Pojasa Gaze lansirali su rakete dugog dometa.

Tajms of Izrael navodi da je u pitanju verovatno najveća baražna paljba baraž od prvog napada Hamasa 7. oktobra. Nekoliko glasnih eksplozija se čulo se u dva najveća izraelska grada, ali zasad nema izveštaja o povređenima ili šteti.

Predstavnik Vatikana u Izraelu ponudio se da bude zamena za taoce Hamasa

Najviši predstavnik rimokatoličke crkve u Izraelu, kardinal Pjerbatist Picabala, izjavio je danas da bi bio spreman da se ponudi Hamasu u zamenu za taoce, ako bi to pomoglo da se deca vrate kući.

Ponuda kardinala nije zvanični predlog, već je izrečena kao odgovor na hipotetičko pitanje novinara i malo je verovatno da će Hamas, za koji se veruje da nakon upada u Izrael 7. oktobra drži najmanje 199 talaca u Gazi, ozbiljno razmotriti ponudu Picabale, prenosi AP.

"Ako je moguća razmena, ili bilo šta što bi moglo da donese slobodu deci, nema problema. Apsolutno sam spreman", rekao kardinal Picabala.

Tragična situacija u Pojasu Gaze

Student iz Pojasa Gaze Mohanad Jobu izjavio je danas da je situacija bolnicama u Gazi vrlo teška i tragična jer nema lekova i ne rade inkubatori za bebe i intenzivna nega zato što je Izrael isključio struju i vodu u Gazi, i naglasio je da je Izrael odgovoran za pronalazak kompromisnog rešenja između Izraela i Palestine.

Erdogan razgovarao sa Raisijem i Sunakom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i iranski predsednik Ebrahim Raisi razgovarali su telefonom o izraelsko-palestinskom konfliktu.

Erdogan je rekao da Turska radi na dostavljanju humanitarne pomoći u Pojas Gaze i ponovio potrebu za deeskalacijom situacije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, kome je rekao da Zapad mora da donese mere protiv kršenja ljudskih prava u Pojasu Gaze.

Izrael: Izvedene na desetine napada u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su u poslednjih nekoliko dana izvele desetine napada Pojasu Gaze.

Među metama napada bili su štab palestinske militantne grupe Hamas, položaji minobacača i određeni broj mesta gde su bili teroristi u vojnom kompleksu, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je navela i da je pogodila komandni centar komandanta Hamasa, Alija Kadija, koji je ubijen u napadu pre dva dana.

Hezbolah tvrdi da je uništio nekoliko izraelskih nadzornih kamera

Libanska militantna grupa Hezbolah tvrdi da je uništila nadzorne kamere na nekoliko izraelskih vojnih položaja duž granice sa Libanom.

Hezbolah je objavio snimak na kojem snajperi uništavaju nadzorne kamere raspoređene na pet tačaka duž libansko-izraelske granice, uključujući jednu ispred izraelskog grada Metule.

Blinken stigao u Tel Aviv

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Izrael, četiri dana nakon što je već boravio u toj zemlji.

Blinken, koji je u četvrtak boravio u Izraelu, sleteo je u Tel Aviv, a očekuje se da će se u Jerusalimu ponovo sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, prenosi Tajms of Izrael.

Blinken je u četvrtak boravio u Tel Avivu kako bi pokazao podršku SAD Izraelu, a potom je boravio u Jordanu, Kataru, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, spekuliše se i da će američki predsednik Džozef Bajden posetiti Izrael narednih dana.

Foto: AP

Kina pozvala na prekid vatre

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da Peking poziva na prekid vatre u Izraelu i u Pojasu Gaze.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, Ji je poručio da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) mora da preduzme akciju, a glavne sile da igraju aktivne uloge, prenosi Rojters.

- Imperativ je da se uspostavi primirje, da se dve strane vrate za pregovarački sto i da se uspostavi hitni humanitarni kanal kako bi se sprečila dalja humanitarna katastrofa - ukazao je šef kineske diplomatije.

Foto: Tanjug/AP

Izrael: Ako Hezbolah nastavi s prekograničnim napadima, sledi smrtonosna reakcija

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Danijel Hagari, poručio je danas će se libanska pro-iranska ekstremistička grupa Hezbolah suočiti sa smrtonosnim odgovorom, ako nastavi sa prekograničnim napadima na Izrael.

- Hezbolah koji je pod kontrolom Irana i dobija pomoć od zvaničnog Teherana, juče je izveo brojne napade kako bi pokušao da skrene naše operativne napore (daleko od Pojasa Gaze), istovremeno ugrožavajući državu Liban i njene građane - rakao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

On je potvrdio da je izraelska vojska pojačala svoje prisustvo na severnoj granici i agresivno odgovara na bilo koju neprijateljsku aktivnost.

- Ako se Hezbolah usudi da nas testira, reakcija će biti smrtonosna. Sjedinjene Američke Države nam daju punu podršku - izjavio je Hagari.

Gutereš: Bliski istok na ivici ponora

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš apelovao je na Hamas da odmah oslobodi sve taoce, a na Izrael da omogući "neometan pristup humanitarnoj pomoći" u pojas Gaze, upozorivši da se Bliski istok nalazi na ivici ponora.

Apel generalnog sekretara UN dolazi u trenutku nestašice vode i drugih vitalnih potrepština kojih je sve manje u Gazi nakon izraelske blokade, navodi se u saopštenju UN.

Hamas: Više od 1.000 mrtvih pod ruševinama su ekološka i humanitarna pretnja

Više od 1.000 tela Palestinaca je zarobljeno ispod ruševina u Gazi, izjavio je danas portparol Hamasovog ministarstva unutrašnjih poslova Eiad Al-Bozom.

On je upozorio da tela pod ruševinama predstavljaju veliku ekološku i humanitarnu pretnju, preneo je Rojters.

Komesar Ujedinjenih nacija za pomoć i rad s palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini upozorio je da je humanitarna kriza dospela u kritičnu fazu u Gazi i predočio da žitelji ove enklave ubrzano ostaju bez vode i struje, kao i da se stanovništvo susreće sa ozbiljnom nestašicom hrane i lekova, preneo je ranije danas CNN.

- Gazu guše i deluje da je svet trenutno izgubio ljudskost. Ako pogledamo pitanje vode - a znamo da je voda život - Gaza trenutno ostaje bez vode, dakle ostaje bez života - istakao je Lazarini.

Izrael demantovao da je postignut sporazum o prekidu vatre na jugu Gaze

Izrael je negirao izveštaje da su Izrael, SAD i Egipat postigao sporazum o prekidu vatre u južnoj oblasti Pojasa Gaze, kako bi se dozvolilo da se otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom i dozvoli da humanitarna pomoć dospe do Palestinaca.

- U ovom trenutku, ne postoji dogovor o prekidu vatre zbog ulaska humanitarne pomoći ili izlaska stranaca iz Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju kabineta premijera Benjamina Netanijahua, preneo je Tajms of Izrael.

Nešto ranije, novinska agencija Rojters je, citirajući dvojicu egipatskih bezbednosnih zvaničnika, objavila da je Izrael pristao na kratkotrajni prekid vatre od 8 časova po srednjoevropskom vremenu, u navodnom dogovoru sa zvaničnicima Egipta i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Izrael: Ne planiramo da okupiramo Gazu

Izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog rekao je da Izrael ne planira da okupira Gazu nakon što se sukob završi.

- Nemamo želju da okupiramo Gazu, niti da upravljamo životima više od dva miliona Palestinaca - poručio je Hercog.

Hercogova izjava usledila je posle intervjua američkog predsednika Džozefa Bajdena u kom je rekao kako bi „izraelska okupacija Gaze bila greška“.

Izrael gađao 50 ciljeva u Pojasu Gaze

Izraelska vojska objavila je snimke udara na Pojas Gaze.

Bajden planira da otputuje u Izrael

Predsednik SAD Džozef Bajden razmatra da otputuje u Izrael narednih dana, ali ništa još nije finalizovano, izjavio je za AP visoki zvaničnik američke administracije koji je tražio da ostane anoniman.

 

BONUS VIDEO:

GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!