PUTIN U KIRGIZIJI: Nastavićemo da našu vojnu bazu snabdevamo najsavremenijim naoružanjem

Novosti online

12. 10. 2023. u 13:44

RUSIJA će nastaviti da rusku vojnu bazu „Kant“ u Kirgiziji snabdeva najsavremenijim naoružanjem, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom u Biškeku povodom 20-godišnjice od formiranja baze.

ПУТИН У КИРГИЗИЈИ: Наставићемо да нашу војну базу снабдевамо најсавременијим наоружањем

Foto: Tanjug/AP

Ruski lider je naglasio da ruski vojnici u bazi rade profesionalno, potpuno predano, ispunjavajući postavljene zadatke, ispoljavajući junaštvo i sarađujući sa bezbednosnim strukturama Kirgizije.

Prema Putinovim rečima, ruska vojna baza „Kant“ značajno doprinosi bezbednosti u republici i centralnoazijskom regionu u celini, kao i borbi protiv pretnji kao što su terorizam, ekstremizam, trgovina drogom i organizovani kriminal.

Predsednik Rusije zahvalio je Kirgiziji za ljubaznost prema ruskim vojnicima u bazi.

Ruski lider je takođe istakao da je prilikom susreta sa Žaparovom velika pažnja posvećena proširenju bilateralne saradnje u vojnoj i vojnotehničkoj oblasti.

U sklopu sastanka dva lidera i delegacija, Rusija i Kirgizija potpisale su Memorandum o pitanjima osiguranja biološke bezbednosti, kao i brojne druge bilateralne sporazume.

Pored toga, Putin je objavio da Rusija i Kirgizija aktivno prelaze na obračune u nacionalnim valutama i da je udeo rublje u njima dostigao 83 odsto.
Šef ruske države je u okviru posete uručio Žaparovu i Orden časti.

Žaparov: Zajednički PVO sistem moćno sredstvo protiv pretnji

Predsednik Kirgizije je ocenio da ruska vojna baza ostaje garant sigurnosti, bezbednosti i stabilnosti u Centralnoj Aziji.

Žaparov je istakao da su Kirgizija i Rusija potvrdile nepromenjenost kursa ka aktivizaciji i proširenju uzajamne saradnje i da bilateralni dokumenti koji su potpisani predstavljaju očiglednu potvrdu toga.

Prema rečima predsednika Kirgizije, združeni sistem PVO dve zemlje biće efikasan instrument protiv pretnji i doprineće jačanju uzajamnih veza u vojnoj sferi.

Žaparov je još objavio da su se Moskva i Biškek dogovorili da povećaju trgovinsku razmenu na 5 milijardi dolara.

Ruski predsednik boravi u poseti Kirgiziji gde se sutra održava samit Zajednice nezavisnih država.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)