VELIKA OPASNOST SE NADVILA NAD EU: Ako Ukrajina bude primljena, eto problema

Novosti online

07. 10. 2023. u 08:20

KAKO piše Vašington post, među liderima EU postoji širok konsenzus da je širenje bloka neophodno „da bi se suprotstavio Rusiji i njenim saveznicima“.

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ СЕ НАДВИЛА НАД ЕУ: Ако Украјина буде примљена, ето проблема

Foto: Profimedia

Međutim, čak i u najboljim vremenima, proširenje EU i prijem Ukrajine i drugih zemalja bio bi „komplikovan, skup i politički opasan proces“.

Pokušaj da se to postigne usred sukoba samo „umnožava poteškoće“.

Aktuelna pitanja VP jasno navodi: Slovačka, zemlja Evropske unije, upravo je podržala „prorusku populističku partiju“ na izborima. Ukrajina i njeni zapadni susedi uvučeni su u sporove oko trgovine žitom. A spor napredak Ukrajine na bojnom polju izaziva zabrinutost zbog zamrznutog sukoba i „rastućeg zamora od rata“ u Evropi.

Pored toga, sastanci evropskih zvaničnika ove nedelje bili su poremećeni sukobom između Azerbejdžana i Jermenije, tenzijama između Beograda i Prištine i neslaganjima oko toga kako da se pozabave pitanjem migracija, navodi se u tekstu.

Brojne zemlje - Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina - pregovaraju o pristupanju EU već dugi niz godina. Turska, koja je podnela zahtev za pridruživanje 1987. godine, tehnički ostaje kandidat, iako njeni izgledi u najboljem slučaju izgledaju mračno.

Ako se pridruži, Ukrajina će postati peta najmnogoljudnija zemlja EU i najsiromašnija po BDP po glavi stanovnika sa velikom razlikom. S tim u vezi, pridruživanje Ukrajine EU preti da ostale zemlje članice EU ostavi bez subvencija, primećuje list.

Osim toga, postavlja se pitanje vremena. Predsednik ES Šarl Mišel je rekao da bi Evropa trebalo da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine. Neki sumnjaju da je to moguće.

- Ciljni datum do 2030. godine je nerealan - rekla je Teona Lavrelašvili, politički analitičar u Centru za evropsku politiku. 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini