L'ULIJE TEK PETA DAMA KOJA JE DOBILA NOBELA ZA FIZIKU: Ovo je neverovatno, nema toliko žena koje dobijaju ovo priznanje

A. V. V.

03. 10. 2023. u 17:10

Profesorka An L'Ulije tek je peta žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku.

ЛУЛИЈЕ ТЕК ПЕТА ДАМА КОЈА ЈЕ ДОБИЛА НОБЕЛА ЗА ФИЗИКУ: Ово је невероватно, нема толико жена које добијају ово признање

Tanjug

- Ovo je neverovatno. Nema toliko žena koje dobijaju ovu nagradu, tako da je ona veoma, veoma posebna - izjavila je ona na konfrenciji za medije.

Ona je objasnila da je Nobelov komitet zvao tri puta pre nego što se javila na telefon.

- Predavala sam - rekla je šaleći se da je poslednjih pola sata njenog predavanja, nakon što je saznala, bilo "prilično teško".

Podsetimo, Nobelovu nagradu za fiziku ove godine su dobili Pjer Agostini, Ferenc Kraus i An L'Ulije za posmatranje elektrona u atomima tokom najsitnijeg delića sekunde, saopštio je generalni sekretar Kraljevske švedske akademije nauka Hans Elegren. Njihov rad je pokazao način stvaranja izuzetno kratkih impulsa svetlosti koji se mogu koristiti za hvatanje i proučavanje brzih procesa unutar atoma, preneo je Bi-Bi-Si.

Laureatima pored prestižnog priznanja u svetu nauke sledi i novčana nagrada od 11 miliona švedskih kruna koje će podeliti na tri dela. Agostini je sa američkog Ohajo stejt univerziteta, Kraus sa Maks Plank instituta kvantne optike i Univerziteta Ludvig Maksimilijan u Minhenu, a An L'Ulije sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave