GRUPNA TUŽBA PROTIV FRANCUSKE POLICIJE: Sistemska diskriminacija manjina

Tanjug

29. 09. 2023. u 21:38

U FRANCUSKOM Državnom savetu danas je održano saslušanje zbog optužbi na račun policije za sistemsku diskriminaciju kada je reč o proverama identiteta pojedinaca, pri čemu žrtve ne traže novac kao nadoknadu, već odluku kojom bi se nametnule duboke reforme organa reda, kako bi se okončalo rasno profilisanje.

ГРУПНА ТУЖБА ПРОТИВ ФРАНЦУСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Системска дискриминација мањина

Foto: Profimedia

Lokalne organizacije i međunarodne grupe za ljudska prava, uključujući Hjuman rajts voč i Amnesti Internešenel, navode da francuska policija targetira crnce i ljude arapskog porekla kada bira koga da zaustavi i proveri, prenosi AP, a iste grupe su podnele grupnu tužbu protiv policijskih snaga 2021. godine.

Taj slučaj je danas stigao do Državnog saveta, najvišeg francuskog administrativnog tela, a odluka se očekuje u narednim nedeljama.

Vlada je negirala sistemsku diskriminaciju policije i rekla da je policija sve više na meti nasilja.

Grupe koje su podnele tužbu traže od policije da evidentira podatke o proverama identiteta i da ukine preventivne provere lične karte, ograničene provere dece, novu obuku policijskih službenika, kao i nezavisni mehanizam za podnošenje pritužbi protiv policije.

-Nadamo se da će ovo saslušanje doneti priznanje za nepravdu sa kojom se mladi crnci u francuskim gradovima svakodnevno suočavaju. Da ih policija bez razloga zaustavi nasred ulice, da budete pretresani, da vam se proveravaju lične karte, rekao je šef grupe za omladinska prava Pazapas, Isa Kulibali.

Kulibali, 40-godišnjak, naveo je da ga je policija nebrojeno puta zaustavila i proveravala mu dokumenta bez ikakvog razloga od kako je napunio 14 godina.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)