OGLASIO SE STEJT DEPARTMENT: Amerika podržala žaljenje Kanade zbog odavanja počasti ukrajinskom nacisti

Đ. G.

26. 09. 2023. u 19:55

SJEDINjENE Američke Države smatraju da je kanadska vlada učinila pravu stvar izrazivši žaljenje u vezi sa odavanjem počasti ukrajinskom SS vojniku u parlamentu i pretpostavljaju da kanadske vlasti nisu bile svesne njegove prošlosti, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

ОГЛАСИО СЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Америка подржала жаљење Канаде због одавања почасти украјинском нацисти

Foto: Jutjub printskrin/ The Telegraph

Dan ranije nije mogao da komentariše skandal u susednoj državi, uz obrazloženje da nema informacije zbog zauzetosti na događajima Generalne skupštine  UN.

- Danas sam video da je kanadska vlada izjavila da nije upoznata sa poreklom ove osobe i izrazila žaljenje zbog toga. Čini se da je to pravi korak - rekao je Miler na brifingu za medije.

Ovo je prva reakcija američkih vlasti na ono što se dogodilo.

Prošlog petka, 98-godišnji Jaroslav Hunka pozvan je na sastanak kanadskog parlamenta u čast posete Vladimira Zelenskog, koji je dobio ovacije kao „ukrajinsko-kanadski veteran Drugog svetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa“.

Skandal je izbio kada je postalo jasno da se Hunka borio „protiv Rusa“ u sastavu 14. Grenadirske dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, koja se ne samo suprotstavljala Crvenoj armiji, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave