POLJACI KIPTE OD BESA: Traže ostavku predsednika kanadskog Donjeg doma zbog odavanja počasti bivšem nacisti

Tanjug

26. 09. 2023. u 17:52

ZAMENIK poljskog ministara spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik izjavio je da bi predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta trebalo da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

ПОЉАЦИ КИПТЕ ОД БЕСА: Траже оставку председника канадског Доњег дома због одавања почасти бившем нацисти

Foto Tanjug/AP

Tokom govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, u petak u kanadskom parlamentu, predsednik Donjeg doma Entoni Rota pozvao je poslanike da odaju počast 98-godišnjem Jaroslavu Hunki, koji je služio u 14. Vafen-SS diviziji, nazvavši ga "herojem Ukrajine i Kanade". 

Rota se u nedelju izvinio zbog toga, nakon što je to od njega tražio jevrejski Centar "Simon Vizental".

- Ovo je velika sramota za predsednika Donjeg doma i njegovo nepoznavanje istorije, sa tako velikom sramotom, trebalo bi da podnese ostavku na svoju funkciju - rekao je Mularčik u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP.

On je podsetio da je jedinica SS u kojoj je bio Hunka činila masovne ratne zločine – pre svega nad Poljacima i Jevrejima – uz neverovatno varvarstvo. 

- A danas je nedostatak jasne osude ovih pojedinaca, a istovremeno i veličanje, velika sramota - rekao je Mularčik.

Prema njegovom mišljenju, "pre svega, službe predsedavajućeg Donjeg doma načinile su ogroman propust i treba povući neke lične posledice", jer se radi o veličanju vojnika zločinačkih nemačkih jedinica, protiv kojih su se borili i Kanađani, Amerikanci i Britanci.

Mularčik je, takođe, rekao da sve ovo pokazuje da će nerazrešena pitanja iz prošlosti Ukrajine i dalje praviti ozbiljne probleme u tumačenju istorije te zemlje.

Jer, kako je rekao, "dok su se građani zapadnoevropskih zemalja ogradili od toga i osuđuju učešće svojih građana u zločinačkim jedinicama Vafen-SS, u slučaju Ukrajinaca to nije jasno".

- Ovaj slučaj pokazuje da se stalno suočavamo sa izvesnim istorijskim revizionizmom, inverzijom koncepata. I to je element nemačke, ali nažalost, kao što vidimo i delimično ukrajinske istorijske politike, nesuočavanja sa zločinačkom prošlošću, skrivanje te prošlosti, a u nekim situacijama čak i veličanje - rekao je Mularčik.

On je istakao da je ovo "apsolutno katastrofalna situacija, koja dokazuje da nemirenje sa sopstvenom istorijom, sa zločinima u sopstvenoj istoriji, vodi do tako velikih diplomatskih i političkih skandala".

PAP podseća da su u februaru 1944. godine, ukrajinski vojnici u sastavu SS Galicija, učestvovali u zločinu u Huti Pijenjackoj, gde su – prema istrazi Instituta za nacionalno pamćenje – pod nemačkom komandom, zajedno sa paravojnim jedinicama ukrajinskih nacionalista, ubili oko 850 Poljaka. Vojnici ove formacije osumnjičeni su i za zločine u Ivoniču, Hodačkovu Velikom, Prehorilu i Smoligovu.

Iako je Poljska jedan od najsnažnijih podržavalaca Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, odnosi dveju zemalja i dalje su narušeni zbog glorifikovanja ukrajinskih nacionalista u Kijevu, od kojih su mnogi sarađivali sa nacističkim režimom.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo