"SAD KADA JE SKLONJEN, VREME JE DA TO ISKORISTIMO" Erdogan se oglasio o Menendezu

Novosti Onlajn

26. 09. 2023. u 14:54

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska treba da iskoristi probleme sa zakonom američkog senatora Boba Menendeza kao priliku da kupi američke borbene avione F-16, koje je ranije tražila.

САД КАДА ЈЕ СКЛОЊЕН, ВРЕМЕ ЈЕ ДА ТО ИСКОРИСТИМО Ердоган се огласио о Менендезу

FOTO: AP/Tanjug

- To što Menendez nije na sceni je prednost - rekao je Erdogan novinarima u avionu na povratku iz posete Azerbejdžanu.

On je istakao da su Menendez i "drugi koji slično razmišljaju", ne samo po pitanju kupovine F-16, već i po drugim pitanjima, sprovodili "opstruktivne akcije" protiv Turske, prenosi Rojters.

"Očekujemo jasan odgovor SAD po tom pitanju sada. Nadamo se da ćemo bez više odlaganja dobiti pozitivan odgovor", poručio je Erdogan.

Menendez, senator iz redova demokrata, koji je u SAD sa suprugom Nadin optužen za primanje mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja, kao predsednik Odbora za spoljne poslove dugo se protivio potencijalnoj prodaji F-16 Turskoj i kritikovao Erdoganov odnos prema ljudskim pravima.

Turska, koja je članica NATO-a, zatražila je u oktobru 2021. godine da kupi 40 lovaca F-16 i 79 kompleta za modernizaciju svojih ratnih aviona.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena podržava tu kupoprodaju vrednu 20 milijardi dolara, ali uz uslov da turski parlament ratifikuje kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

BONUS VIDEO: SASTANAK VUČIĆA I ERDOGANA - Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)