VRHOVNI SUD SAD: Produžena privremena blokada o uklanjanju sadržaja na društvenim mrežama

Tanjug

22. 09. 2023. u 23:33

SUDIJA Vrhovnog suda SAD Semjuel Alito produžio je danas privremenu blokadu naredbe kojom se ograničava mogućnost administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da podstakne kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže da uklone sadržaj za koji se smatra da je dezinformacija o kovidu-19 i drugim pitanjima od javnog značaja.

ВРХОВНИ СУД САД: Продужена привремена блокада о уклањању садржаја на друштвеним мрежама

Zgrada Vrhovnog suda / Foto AP

Odluka da se zadrži privremena blokada do srede daje sudu više vremena da razmotri zahtev administracije da blokira zabranu izdatu od strane nižeg suda koji je zaključio da su savezni zvaničnici verovatno prekršili zaštitu slobode govora na osnovu Prvog amandmana američkog Ustava prisiljavanjem društvenih platforma da cenzurišu određene postove, preneo je Rojters.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uložila je žalbu na odluku saveznog suda kojom je pojedinim vladinim agencijama i zvaničnicima administracije zabranjeno da se sastaju i komuniciraju sa predstavnicima društvenih mreža kako bi moderirali njihov sadržaj.

Kako prenosi Rojters, zabrana je usledila kao odgovor na tužbu republikanskih državnih tužilaca u Luizijani i Misuriju, koji su tvrdili da su zvaničnici američke vlade "otišli predaleko" u nastojanjima da podstaknu duštvene mreže da se "pozabave" objavama, za koje je administracija smatrala da bi mogle doprineti oklevanju kada je reč o vakcinaciji tokom pandemije kovida 19 ili poništiti izbore.

U presudi se navodi da vladina tela poput ministarstva zdravlja i FBI ne mogu da razgovaraju sa predstavnicima društvenih mreža "radi ohrabrivanja, pritiska ili podsticanja na bilo koji način na uklanjanje, brisanje, suzbijanje ili smanjenje sadržaja zaštićenim slobodom govora", prema klauzuli o slobodi govora Prvog amandmana na Ustav SAD.

Agencija navodi da ovakva odluka suda označava "pobedu republikanaca" koji su tužili Bajdenovu administraciju, rekavši da koristi zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom kovid-19 i pretnju dezinformacijama kao izgovor da obuzda stavove koji protivreče vladi.

Američki zvaničnici naveli su da im je cilj suzbijanje dezinformacija o vakcinama protiv kovida-19 kako bi se sprečile smrti obolelih.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo