RAT U UKRAJINI: Američki mediji - Bajden šalje rakete ATACMS Kijevu? Oboren ukrajinski Su-25 (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

22. 09. 2023. u 07:22 >> 01:58

RAT u Ukrajini – 576. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Амерички медији - Бајден шаље ракете АТАЦМС Кијеву? Оборен украјински Су-25 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Uništeni prvi leopardi kod Kupjanska; VSU priprema jak udar na jugu, žestoke borbe kod Bahmuta ne prestaju (MAPA)

Oružane snage Ukrajine su 22.09. popodne ponovo izvršile napad velikih razmera na poluostrvo Krim. U napadu su korišćene bespilotne letelice i protivbrodske rakete Neptun, koje su presrele sistemi protivvazdušne odbrane. Ali britanske krstareće rakete Storm šedou su završile posao. Neki od njih su oboreni, ali su tri uspele da pogode Glavni štab Crnomorske flote u Sevastopolju.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Nema značajnih promena u pravcu Starobeljskog. Međutim, danas se na internetu pojavio snimak uništenja dva tenka Leopard 2S (Strv.122B) prebačena ukrajinskim formacijama iz Švedske. Oklopna vozila su pripadala novoj 44. pešadijskoj brigadi, koja je opremljena oklopnim vozilima poljske proizvodnje i koja je ranije delovala u oblasti u blizini Kremene. Sudeći po snimku, oba tenka je posada napustila južno od sela Stelmahovka. Očigledno, opremu su raznele mine, nakon čega je ruska vojska odlučila da je dokrajči Lancetom.

Ilustracija telegram rybar

Ovo je prvi objektivan dokaz upotrebe Leoparda u sektoru Svatovskog: ranije su tenkovi ovog tipa „sijali“ samo u pravcu Zaporožja. Ovo je ujedno i prvi dokumentovani poraz ove modifikacije Leoparda – ukupno su Šveđani poslali 10 vozila ovog tipa u Oružane snage Ukrajine.

Na pravcu Soledara, borbe se nastavljaju kod Klešćejevke i Andrelevke. Na liniji fronta nema značajnijih promena, Oružane snage Rusije pokušavaju da potisnu VSU sa prethodno zauzetih položaja, ali do sada su bili bezuspešni.

Na odseku Vremjevske izbočine, Oružane snage Ukrajine periodično pokušavaju da se približe Staromajorskom. U međuvremenu, na internetu su se pojavili živopisni snimci napada ruskih oružanih snaga na objekat u selu Bogatir. Cilj napada bila je lokacija ukrajinskih oružanih snaga u poljoprivrednoj bazi u južnom delu sela.

Južno od sela Bogatir nalazi se utvrđeno područje na autoputu za Kurahovo. U blizini je poligon i tamo se ukrajinske formacije povlače sa prvih linija radi popune i odmora. Karakteristično je da su udarac, po svemu sudeći, izazvali podesivi projektili MLRS Tornado-S od 300 mm – sva četiri ispaljena projektila su pogodila cilj.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Na zaporoškom pravcu glavne borbe poslednjih nedelja vodile su se u oblasti Verbovoje južno od Orehova. Jedinice 82. vazdušno-desantne brigade i 71. jegerske brigade pokušavaju da jurišom probiju prvu liniju odbrane Oružanih snaga Rusije i da se probiju do Tokmaka, ali bezuspešno. Zapadni izvori, uključujući The Wall Street Journal, pišu da su ukrajinske oružane snage konačno postigle značajan uspeh, probivši „Surovikinovu liniju“ zapadno od Verbovoja. Ali u stvari, sukobi ovde traju više od mesec dana, a ukrajinske oružane snage nemaju vidljivog uspeha.

Pokušaji da se učvrsti u selu završavaju se na isti način: artiljerijskim granatiranjem sa položaja ruskih oružanih snaga i naknadnim povlačenjem VSU na polazne tačke. Snage 71. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine, koje su nedavno ušle u bitku, već su pretrpele značajne gubitke, a broj vojnikakoji odbijaju da idu u napad raste iz dana u dan. Slično, napad na kotu 136,7 severoistočno od Novopokropovke je neuspešan. Da, ima pomaka, ali cena za par desetina metara je ogromna. Još jedan konvoj vojne tehnike prošao je kroz Dnjepropetrovsk da bi zamenio gubitke.

Sada su se u Orehovu pojavile specijalne snage ukrajinskog SSO u nekoliko borbenih oklopnih vozila, uključujući tri komandno-štabna vozila. Timovi specijalnih snaga proveravaju komunikacije i verovatno će započeti novi napad narednih dana. Osim toga, u oblasti Guljajpolje pojačan je intenzitet rada vojnih satelita TOPAZ, koji fotografišu naselja istočno i jugoistočno od Pologa. Ova aktivnost ukazuje na prikupljanje podataka o položaju Oružanih snaga Rusije pre mogućeg nastavka neprijateljstava.

Ilustracija telegram rybar

Na hersonskom pravcu u ostrvskoj zoni Dnjepra, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pokušavaju da se učvrste na postojećem mostobranu. Ruske trupe granatiraju područja koncentracije DRG VSU, međutim, uprkos gubicima, prebacivanje jedinica ne prestaje.

Od 15. septembra jedinice marinaca su prebačene iz Dnjepropetrovske oblasti preko Krivog Roga u Nikolajev i Herson. Za to vreme kroz Dnjepropetrovsk je prošlo 197 jedinica tehnike, uključujući BTR-70 i BTR-80, kao i borbena oklopna vozila „Hamvee“, „Kozak“, „Kirpi“, „Mastif“. Ukupno je u ovu zonu stiglo oko 5.100 ljudi, što je zapravo veličina jedne brigade. S obzirom na nagli pad aktivnosti u sektoru Vremjevske izbočine, verovatno je da se transportuje jedna od formacija koje su učestvovale u bitkama kod Novodonjeckog. A njihova pojava kod Hersona ukazuje na moguću operaciju Oružanih snaga Ukrajine na Dnjepru.

 

Eksplozije u gradu Zaporožju

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Kijeva i njegovim predgrađima, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.

Foto: Printskrin/Tviter/R A W S A L E R T S


On je dodao da su se, prema lokalnom stanovništvu, čule najmanje četiri eksplozije.

Kanada uvela nove sankcije Rusiji

Kanada je na sankcioni spisak protiv Rusije dodala još 42 fizička i 22 pravna lica.

Na spisku su se našli: izdanja „Vzgljad", „Komsomoljska pravda", Rusko geografsko društvo, Klub „Valdaj", direktor „Rossotrudničestva" Evgenije Primakov, ministar za rad i socijalnu zaštitiu Anton Kotjakov, Nacionalni komitet za istraživanje BRIKS, kao i Moskovski državni institut međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije (MGIMO) i drugi.

Foto: Twiter/Special Kherson Cat


Ugašen požar u komandi Crnomorske flote

Požar u štabu Crnomorske flote u Sevastopolju posle raketnog napada je lokalizovan rekao je guvernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

-Vatrogasci su uspeli da izađu na kraj sa vatrenom stihijom, požar u štabu je lokalizovan i situacija je pod kontrolom. Sada je u toku podjednako važan posao: uklanjanje oštećenih konstrukcija, napisao je on na Telegramu.

 

Blinken: Pomoćićemo Kijevu uz procenu njihovih potreba

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tim povodom da će se Kijevu i dalje pružati podrška uz procenu njegovih potreba.

-Od prvog dana razmatramo sa Ukrajinom ta potanja, nastojeći da im isporučimo ono što im je potrebno... taj proces se nastavlja, rekao je on novinarima.

FOTO: AP/Tanjug

Prethodno je američka TV stanica En-Bi-Si objavila da je američki predsednik Džozef Bajden obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će SAD isporučiti Kijevu malu partiju raketa "ATACMS".

 

Kanada šalje još oružja Kijevu

Kanada će u sklopu novog paketa vojne pomoći predati Ukrajini 35 dronova, municiju, laka vozila, a pomoći će i u održavanju tenkova „leopard 2“, saopštio je kanadski premijer Džastin Trudo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Pored toga, kanadske vlasti pružiće pomoć i u obučavanju ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

 

 

Nema udara na energetsku infrastrukturur

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da nije bilo nikakvih ukrajinskih udara na energetsku infrastrukturu grada.

Oboren ukrajinski Su-25

Ukrajinski avion Su-25 oboren je prenosnim PVO sistemom u Zaporoškoj oblasti, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Foto printskrin telegram topwar_ru

Amerikanci šalju F-16 u Rumuniju

Vazdušne snahe SAD poslale su četiri lovca F-16 u vazdušnu bazi Fetešti u Rumuniji u cilju jače kontrole vazdušnog prostora u oblasti Crnog mora, saopštila je pres-služba Alijanse.

Kako se navodi, odluka je navodno povezana sa ruskim udarima na ukrajinsku infrastrukturu u neposrednoj blizini teritorije NATO.

Foto Tanjug/AP

-Nastavljamo budno da pratimo situaciju i ostajemo u kontaktu sa saveznicima u regionu, navodi se u saopštenju.

 

 

Američki mediji: Bajden šalje ATACMS Kijevu?

Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će SAD isporučiti Kijevu malu partiju raketa "ATACMS", objavila je američka TV En-Bi-Si pozivajući se na tri američka zvaničnika i jednog predstavnika Kongresa.

Foto: Profimedia/Ilustracija

"Vašington post" piše da su SAD blizu odluke da predaju Kijevu ove rakete sa kasetnim punjenjem.

Bajden je juče razgovarao sa Zelenskim.

 

Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Uništena dva leoparda, VSU izgubio stotine vojnika (VIDEO)

Oružane snage Rusije uništile su dva tenka „Leopard“ u kupjanskom pravcu;

PVO Rusije tokom prethodnog dana presrela je 10 raketa višecevnog raketnog sistema „hajmars“;

Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa u blizini Vodjanog i Marjinke, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 200 vojnika;

Ruske snage uništile su skladište municije tenkovske brigade Oružanih snaga Rusije u DNR;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u hersonskom pravcu gotovo 80 vojnika i haubicu D-30;

Vojska Rusije odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

Oružane snage Rusije uništile su u DNR pet komandnih punktova formacija i vojnih jedinica ukrajinske vojske;

Oružane snage Rusije uništile su u Hersonskoj oblasti 3 radara ukrajinske vojske za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18, ST-68 i PRV-16;

Gotovo 20 boraca Oružanih snaga Ukrajine likvidirano je u zaporoškom pravcu u blizini mesta Rabotino i Verbovo gde se prethodnih nedelja vode intenzivne borbe, a uništena su i dva borbena oklopna vozila i dva automobila;

Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana odbile su dva napada ukrajinske vojske, VSU je izgubio gotovo 60 vojnika;

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

Ruska vojska je u toku prethodnog dana u južnodonjeckom pravcu izbacila iz stroja gotovo 110 ukrajinskih vojnika,

PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 15 ukrajinskih dronova.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iznad Kurske oblasti uništena ukrajinska bespilotna letelica.

 

Evakuacija zbog deaktiviranja rakete

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je će građani koji žive u blizini mesta gde je ranije danas pala raketa uskoro biti evakuisani dok ona ne bude deeaktivirana.

Foto Tanjug/AP

Oboren dron iznad Belgoroda

U Belgorodskom okrugu Rusije sistem PVO oborio je dron na prilazu gradu, napisao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

On je dodao da hitne službe utvrđuju informacije o posledicama na zemlji, ali da prema preliminarnim informacijama nema povređenih lica ni štete.

Maxar sateliti snimali Sevastopolj dva dana puzastopno pre napada

Američki komercijalni sateliti kompanije „Maxar“ dva puta su poslednjih dana fotografisali Sevastopolj, proizlazi iz javnih podataka na sajtu kompanije.

Foto: Jutjub/Tech Insider

Prema podacima kompanije, Sevastopolj je 19. septembra fotografisao satelit WorldView-3, a sledećeg dana WorldView-2.

U vreme rada, sateliti su imali najveću prostornu rezoluciju od bilo kog komercijalnog satelita, što im je omogućilo da dobiju veoma detaljne fotografije.

Amerikanci navodili rakete na Sevastipolj?

Tokom raketnog napada na Sevastopolj u blizini obale Crnog mora nalazio se američki izviđački avion Boing P-8A „Posejdon“ američke Ratne mornarice, pokazuju podaci servisa FlightRadar24.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Letelice ovog tipa redovno se razmeštaju u blizini obale Krima zajedno sa izviđačkim avionima RQ-4 Global Hawk i avionima za rano upozoravanje i kontrolu E-3A Sentry Ratnog vazduhoplovstva SAD.

 

 

Raketni napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju

Ukrajinske snage izvele su raketni napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

Sve dežurne službe izašle su na lice mesta, informacije o povređenima se utvrđuju.

Oborena ukrajinska vođena raketa iznad Krima

Ruski sistemi PVO otkrili su i uništili jednu ukrajinsku vođenu raketu i dva drona kod zapadne obale Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Duda: Nećemo isporučivati Ukrajini svoje novo oružje

Poljska neće predavati Ukrajini svoje novo naoružanje kupljeno za odbranu zemlje, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda za televiziju „TVN24“.

- Nećemo predavati naše novo oružje, koje sada kupujemo za poljsku vojsku za milijarde dolara da bismo ojačali bezbednost Poljske, nekom drugom, bilo kome - rekao je predsednik.

Foto Tanjug/AP

- Biću prvi koji će se protiviti predaji novog naoružanja koje sada dobijamo iz Južne Koreje ili Sjedinjenih Američkih Država, kao što su novi sistemi „abrams“, „patriot“ ili „hajmars“ - naglasio je on.

Zelenski u Kanadi 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u prvu posetu Kanadi od početka rata, a kanadski premijer Džastin Trudo ga je dočekao na aerodromu u Otavi, prenosi Bi-Bi-Si pozivajući se na kanadske medije.

Ukrajinski predsednik dolazi u Kanadu, kako bi se sastao sa premijerom Džastinom Trudoom i obratio se kanadskom parlamentu u Otavi, saopšteno je iz kabineta kanadskog premijera, prenosi Rojters.


Lavrov: Pokrenite arbitražni postupak protiv Amerike

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da spreči da predstavnici struktura UN budu uvučeni u politizovane inicijative u kontekstu ukrajinske krize, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Generalni sekretara UN je potvrdio da će se uzdržati od učešća u inicijativama koje ne uključuju učešće svih strana, navodi se na sajtu MSP nakon rezultata pregovora strana na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Foto: Profimedia

Erdogan: Ne ignorišite Rusiju, to nije obična zemlja

Turski lider Redžep Tajip Erdogan kritikovao je zapadne lidere zbog „negativnog stava“ prema Rusiji i predsedniku te zemlje Vladimiru Putinu zbog događaja u Ukrajini, piše „Blumberg“.

-  Naravno, mi imamo drugačiji stav. Smatram da njihovi stavovi nisu ispravni, jer Rusija nije obična zemlja - rekao je Erdogan.

On je dodao da je Rusija najveći proizvođač žita u svetu.

Zelenski: Ukrajina će proizvoditi oružje zajedno sa SAD

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama proizvoditi naoružanje, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane.

- Radićemo zajedno da Ukrajina zajedno sa Amerikom proizvodi neophodno oružje. Ovo je novi nivo našeg jedinstva. Koprodukcija u odbrambenoj industriji sa Sjedinjenim Državama je istorijska stvar - rekao je Zelenski u video-poruci govoreći o rezultatima svoje posete SAD, prenosi Unian.

Foto Tanjug/AP

Državna duma je pretnju Kijeva da će uništiti Krim nazvala ludilom

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je ludošću pretnju savetnika šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihaila Podoljaka da će se Krim uništiti.

Ranije je savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao da Krim „mora biti uništen“. Prema njegovim rečima, Ukrajina navodno ima mogućnosti za to, prenele su RIA novosti. 

- Zelenski i njegovi miljenici očigledno imaju pogoršanje mentalnih problema. Kijevski režim terorista i nacista je potpuno poludeo i opsednut je svojom fobijom i mržnjom prema ruskom Krimu. Za njih je poluostrvo kao ranica na oku. Krim neprestano tlači i ne daje im mira, jer je to simbol prosperiteta jake Rusije - rekao je Šeremet za RIA Novosti.


 

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!