JEZIVO PRIZNANJE IZ PENTAGONA: Ukrajina je laboratorija za proučavanje novih vojnih tehnologija

Novosti onlajn

21. 09. 2023. u 14:12

UKRAJINA je postala laboratorija za vojne stručnjake i proučavanje inovativnih tehnologija u odbrambenoj sferi, izjavila je pomoćnica ministra odbrane SAD za strategiju, planiranje i potencijal Mara Karlin.

ЈЕЗИВО ПРИЗНАЊЕ ИЗ ПЕНТАГОНА: Украјина је лабораторија за проучавање нових војних технологија

Foto AP

- Postoje stvari koje se neizbežno otkriju tokom borbenih dejstava. To smo videli kada su naše trupe bile u Iraku i Avganistanu. Koliko se samo inovacija pojavilo zbog toga što su oni pravili određene stvari, koristili ih na bojnom polju i videli šta treba promeniti. Taj ciklus je veoma važan. Trenutno je Ukrajina laboratorija za proučavanje vojnih inovacija - kazala je Karlin tokom obraćanja na Institutu „Ronald Regan“.

Kako je istakla, u Ukrajini se, konkretno, primenjuju tehnologije veštačke inteligencije koje pomažu Kijevu i njegovim saveznicima da bolje procene tok borbi i da razumeju šta je Ukrajini najpotrebnije.

Karlin je dodala da Pentagon 2024. godine planira da izdvoji 145 milijardi dolara za najnovija istraživanja.

Završen period američke dominacije u vojnoj tehnici

Period američke superiornosti SAD u sferi vojnih tehnologija je završen, kazala je Karlin.

Po njenim rečima, SAD bi trebalo da pojednostave međunarodna pravila trgovine oružjem koja regulišu izvoz američke vojne tehnologije.

- Pravila trgovine oružjem bila su osmišljena u vreme kada su SAD imale nadmoć u sferi vojnih tehnologija i nismo učili od drugih. Situacija se promenila i taj ekosistem sada izgleda drugačije. A pošto izgleda drugačije, imaćemo mnogo šta da naučimo i da podelimo sa našim saveznicima i partnerima - kazala je Karlin.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?