UKRAJINSKO ŽITO RAZDORA: Negodovanje zbog odluke EU da ne produži dozvolu na zabranu žitarica iz Kijeva

ODLUKA EU da ne produži dozvolu na zabranu izvoza ukrajinskih žitarica u pet zemalja koje su se žalile zbog nelojalne konkurencije, izazvala je salvu negodovanja među istočnim članicama.

УКРАЈИНСКО ЖИТО РАЗДОРА: Негодовање због одлуке ЕУ да не продужи дозволу на забрану житарица из Кијева

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Zbog ukidanja carina na izvoz proizvoda iz Ukrajine u maju 2022, došlo je do ozbiljnog poremećaja na tržištu EU. Ukrajinci su počeli da izvoze jevtine osnovne materije, bez limita. Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija su se pobunile smatrajući da su njihovi proizvođači tako dobili nelojalnu konkurenciju. To se naročito odnosilo na žito, kukuruz, suncokret i ostale žitarice, ali i na uljanu repicu i brašno.

Situacija je došla do usijanja, pa su neke članice same zabranile uvoz "poljoprivrednog zlata" iz pravca Kijeva, i bez odluke Brisela. Evropska komisija je, na kraju, popustila, dozvolila kršenje zajedničkih pravila i u aprilu odobrila ovu zabranu, a zatim je i produžila do sredine septembra.

Sada, međutim, nije došlo do produženja ove odluke, što je izazvalo ogorčenje u Varšavi, Budimpešti, Pragu, Bratislavi i Bukureštu. Evropska komisija je loptu za regulisanje dotoka robe iz Ukrajine sada prebacila na zvanični Kijev koji se obavezao da neće "zatrpavati" EU jevitinom ponudom. Ukrajini je dat rok od mesec dana da sama uvede licence kojima će se kontrolisati izvoz tako da se limitiraju količine izvezenih žitarica.

To, naravno, nije zadovoljilo pet zemalja EU, koje smatraju da Ukrajina neće samu sebe kažnjavati, iako Brisel obećava da će reagovati ukoliko dođe do anomalija u dogovoru. Mađarska je odmah od početka ove sedmice samoinicijativno zatvorila granice za 24 ukrajinska proizvoda, iz namere da zaštiti interese svojih poljoprivrednika, kako su to zvanično saopštili u Budimpešti.

IZBORI BLOKIRAJU UVOZ

Situaciju dodatno komplikuju predstojeći izbori u kojima krajnja desnica preti da napravi uzlet zbog protekcionističke politike. Glasaće se krajem septembra u Slovačkoj, sredinom oktobra u Poljskoj, dok će se u junu sledeće godine birati i poslanici za Evropski parlament.   

Sličnu meru već je najavila i Poljska, dok Slovačka, za sada, svoje granice za uvoz zatvara do kraja godine. Rumunija je poručila da će ipak prvo sačekati plan akcije iz Kijeva, pre nego što preduzme eventualne unilateralne mere. Jedino je Bugarska odlučila da odustane od zabrane, ali su zato zatražili značajna sredstva iz EU uz objašnjenje da im je novac potreban da bi popravili putnu i železničku infrastrukturu kojom će se ukrajinski proizvodi slati u treće zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi