LAVROV NA SEDNICI SBU UN: Nema iskrene želje za dijalog na Zapadu, da su hteli ne bi bilo rata u Ukrajini

Tanjug

20. 09. 2023. u 20:47

ZAPAD izbegava suštinski razgovor zasnovan na zahtevima Povelje UN, jer nema argumente za iskren dijalog o pitanjima u vezi sa Ukrajinom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

ЛАВРОВ  НА СЕДНИЦИ СБУ УН: Нема искрене жеље за дијалог на Западу, да су хтели не би било рата у Украјини

Foto: AP

-Zapad izmiče suštinskom razgovoru zasnovanom na činjenicama i poštovanju svih zahteva povelje UN, rekao je ruski ministar, preneo je TASS.

Naveo je i da mu se čini se da nema argumenata za iskren dijalog.

Lavrov je dodao da se aktuelna kriza u Evropi mogla izbeći da NATO nije odbio predloge o saradnji Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

-Da NATO nije odbio predloge ODKB o saradnji, možda bi pomogao da se izbegnu brojni negativni procesi koji su doveli do sadašnje evropske krize zbog činjenice da Rusija nije bila poslušana ili je decenijama bila obmanjivana, poručio je ministar.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj predlaže da se Ukrajina primi u Evropsku uniju preko reda dok Srbija i Turska već decenijama vode pregovore o pridruženju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije o Ukrajini.

„Iz Brisela se sada čuju pozivi za proširenje sastava zemalja članica EU što je moguće pre, uključujući konkretno, balkanske zemlje. Ali, glavni entuzijazam nije prisutan zbog Srbije i Turske koje decenijama vode beznadežne pregovore o stupanju u EU, već zbog Ukrajine“, objasnio je diplomata.

On je istakao da je Borelj nedavno bez ustezanja izjavio da kijevski režim treba da bude primljen u EU što pre.

-Kako kažu, za to bi bile potrebne godine, ali sada je moguće i bez bilo kakvih kriterijuma. Srbija, Turska i ostali će sačekati, a nacisti će biti primljeni u Evropsku uniju preko reda, zaključio je Lavrov, a preneo sputnikportal.rs.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)