PEKING JOŠ UVEK UZDRŽAN: EU traži veće angažovanje Kine za rešavanje rata u Ukrajini

Tanjug

20. 09. 2023. u 09:38

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel zatražiće direktno od Kine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da učini više kako bi navela Rusiju ka "pravednom miru“ u Ukrajini, navodi se u nacrtu njegovog govora na Generalnoj skupštini UN.

ПЕКИНГ ЈОШ УВЕК УЗДРЖАН: ЕУ тражи веће ангажовање Кине за решавање рата у Украјини

FOTO: Tanjug/AP/Julia Nikhinson, Pool

Na današnjem sastanku Saveta bezbednosti tokom godišnje Generalne skupštine UN u Njujorku, Mišel će pozvati na "pravedan mir koji poštuje Povelju UN i njene osnovne principe - teritorijalni integritet suverene države“, navodi Rojters.

Mišel će, kako se navodi u nacrtu u direktnom obraćanju kineskoj delegaciji da saopšti: "Kao odgovorne države, hajde da udružimo snage, da ubedimo Rusiju da okonča ovaj zločinački rat koji boli toliko mnogo“.

Kineski potpredsednik Han Dženg boravi u Njujorku na godišnjem skupu svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN, a očekuje se da prisustvuje sastanku Saveta bezbednosti, saopštile su diplomate.

Očekuje se da će sednici SB prisustvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Kina se uzdržala 2022. godine od glasanja na Generalnoj skupštini UN koja je velikom većinom zahtevala da Moskva prestane sa ratnim dejstvima i povuče svoje trupe iz Ukrajine.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)