ČUDNA BIĆA IZ PERUA NISU VANZEMALJCI: Stručnjaci, za "Novosti", da li su dva tela prikazana u meksičkom Kongresu sa druge planete

A.Vojinović

18. 09. 2023. u 12:43

TELA koja je u kutijama sa staklenim poklopcem prikazao meksički novinar i ufolog Haime Mosan tvrdeći da je reč o bićima sa druge planete - nisu vanzemaljci. Reč je o mumijama koje su 2016. godine otkrivene u Peruu. One zaista podsećaju na malog I-Tija, junaka iz istoimenog naučnofantastičnog filma Stivena Spilberga iz 1982. godine, te nije ni čudno da su ljudi prvo pomislili da su u pitanju vanzemaljci. Međutim, važno je sve tvrdnje o otkriću vanzemaljske aktivnosti na Zemlji i drugih malo verovatnih stvari razmatrati kritički i potražiti naučne studije koje takve tvrdnje potkrepljuju. Za ove nalaze takve studije ne postoje.

ЧУДНА БИЋА ИЗ ПЕРУА НИСУ ВАНЗЕМАЉЦИ: Стручњаци, за Новости, да ли су два тела приказана у мексичком Конгресу са друге планете

Printskrin

Ovako, za "Novosti", komentariše Lea Vlajnić, asistent na katedri za genetiku i evoluciju Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dva mumificirana tela "sumnjivog" porekla koje su minule nedelje predstavljena u meksičkom Kongresu i uzburkala svetsku javnost. Velika prašina podigla se na svim meridijanima zbog neobičnih "bića" za koje Mosan tvrdi da "nisu deo zemaljske evolucije" i da je gotovo trećina njihove DNK nepoznata, pa se na svim meridijanima povela polemika da li su nas zaista posetile komšije sa druge planete.

Mosan je tokom izlaganja u Kongresu tvrdio da su uzorke proučavali naučnici Autonomnog nacionalnog univerziteta Meksika, koji su, navodno, koristeći radiougljeničko datiranje uspeli da izvuku DNK dokaze, od kojih je, kako su utvrdili, bar 30 odsto uzorka nepoznato. Mosan je, čak, pozvao i veštake koji su svedočili o tome da u ovim telima, starim oko 1.000 godina, postoje implanti od vrlo retkih metala, poput osmijuma.

- Ne postoji nijedna objavljena genetička analiza ovih mumija, tako da su tvrdnje da je analizom DNK utvrđeno da ostaci ne pripadaju našoj vrsti neosnovane - objašnjava Lea Vlajnić za naš list. - S druge strane, 2021. godine CT skenerom urađena je analiza jedne ovakve mumije. Pokazano je da mumija zapravo sastavljena od kostiju lame u kombinaciji sa ljudskim kostima i strukturama biljnog porekla. Ono što znamo jeste da je stari narod koji je naseljavao teritoriju današnjeg Perua smatrao lame svetim životinjama. Moguće je da su u sklopu religijskog obreda spajali biološki materijal ove životinje i čoveka u oblik nalik čoveku koji je sada toliko uzburkao javnost. Druga mogućnost je da je u pitanju skorija manipulacija kostiju u pokušaju fabrikacije lažnih arheoloških artefakata.

Nadovezujući se na urađena istraživanja koja su navodno dovela do toga da izložena tela sa izduženom glavom i šakama sa tri prsta pripadaju vanzemaljcima, otvara se pitanje da li se i kojim to analizama može dokazati poreklo nekog bića, sa ove ili neke druge planete.

- Ukoliko u ostacima ima dovoljno očuvane DNK, moglo bi se lako utvrditi kojoj vrsti organizama pripadaju ostaci - kaže naša sagovornica. - Međutim, DNK je nestabilan molekul i ako uslovi u kojima se ostaci nalaze nisu pogodni, kroz vreme ona se degraduje. Kada je reč o mumijama iz Perua, nijedan relevatnan naučni izvor još nije objavio rezultate molekulskih analiza ovih ostataka. Kad bi se pronašli ostaci za koje se sumnja da su vanzemaljskog porekla, prvo bi se moralo utvrditi da nije reč o pokušaju nameštanja i manipulacije nalaza. Zatim bi se primenile brojne analize koje za cilj imaju da utvrde da li ostaci pripadaju nekoj do sad poznatoj vrsti i kakav je genetički materijal tih ostataka. Ukoliko bi se ispostavilo da se hemijska i molekulska osnova genetičkog materijala razlikuju od onoga što je zajedničko svim organizmima na Zemlji, postojali bi jaki argumenti u korist toga da je pronađeni nalaz potencijalno vanzemaljskog porekla.

Iako je meksički novinar slične i lažne tvrdnje o postojanju vanzemaljaca na Zemlji iznosio nekoliko puta do sada, to nije sprečilo deo svetskog stanovništa da poveruje u njegove nove "zaključke". Tokom svoje nezavidne istorije prikazivanja svetu da su vanzemljaci bili na našoj planeti pokazivao je fotografiju vanzemljaca za koju se kasnije utvrdilo da pripada domorodačkom američkom detetu. Godine 2017. je takođe tvrdio da je u Peruu otkrio tela neobičnih bića da bi tadašnji izveštaj državnog tužilaštva pokazao da su zapravo reč o lutkama koje su gotovo sigurno napravljene ljudskom rukom i prekrivene mešavinom papira i sintetičkog lepka kako bi se simulirala koža.

No, struka se brzo ogradila od novih prikaza vanzemaljaca, pa je tako Džulijeta Fijero, istraživač na Institutu za astronomiju Autonomnog nacionalnog univerziteta Meksika, izjavila da prezentovani detalji "nemaju nikakvog smisla" i da je naučnicima potrebnija tehnologija "naprednija od rendgenskih zraka da bi utvrdili da su kalcifikovana tela nadljudska". Podsetila je da je Mosan do sada uradio mnoge stvari, pa je tako i "razgovarao" s Devicom od Gvadalupe.

Pitanje bez odgovora

NA naše pitanje da li vanzemljaci zaista postoje Vlajnićeva:

- To je pitanje na koje trenutno niko ne može da pruži odgovor. Moguće je da postoje i naučnici aktivno tragaju za životom u svemiru, ali dokaz još nije pronađen. Ako postoje, najverovatnije uopšte ne liče na nas.

Astrofizičar doktor Momčilo Stepanović o "interesantnim" tvrdnjama

Nema sumnje da život van zemlje postoji

ASTROFIZIČAR doktor Momčilo Stepanović za "Novosti" kaže da su tvrdnje meksičkog novinara o bićima sa druge planete veoma interesantna.

- Koliko sam upoznat rađeno je dosta analiza koje su radile ozbiljne institucije, što čitavu stvar čini zanimljivom - kaže Stepanović. - Tim koji je to radio pozvao je druge stručnjake da se pridruže i sami pokušaju da utvrde o čemu se tačno radi. Nisam siguran i ne mogu da tvrdim da je reč o vanzemljacima, ali ne sumnjam da život van Zemlje postoji. Samo što je to teško utvrditi. Nikada nismo stupili u kontakt sa bićima van ove planete. Ono što možemo da tvrdimo jesu NLO, tu nema sumnje da postoje, imamo i dokaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu