KINA HOĆE DA ISPITA KIMOVU POSETU RUSIJI: Si šalje najvišeg diplomatu kod Lavrova na razgovor

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 10:28

NAJVIŠI kineski diplomata Vang Ji dolazi u posetu Rusiji radi bezbednosnih razgovora, dok Moskva traži kontinuiranu podršku za svoj rat protiv Ukrajine.

КИНА ХОЋЕ ДА ИСПИТА КИМОВУ ПОСЕТУ РУСИЈИ: Си шаље највишег дипломату код Лаврова на разговор

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

Njegova poseta dolazi nakon sastanka Vladimira Putina sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom ,za koji se smatralo da će doneti dogovor o oružju. Ruski mediji navode da će Vangovo putovanje takođe postaviti osnovu za Putina da uskoro dođe u značajnu posetu Pekingu.

Ranije ovog meseca Putin je rekao da očekuje da će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ali nije rekao kada. On nije putovao u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud u martu izdao nalog za hapšenje za njim zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Putin se poslednji put uputio u inostranstvo u decembru 2022. kada je posetio Belorusiju i Kirgistan. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Vang u Rusiji četiri dana radi „strateških bezbednosnih konsultacija“. Ruska novinska agencija Tass, pozivajući se na Kremlj, rekla je da će se sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i da će rat u Ukrajini biti ključna tema njihovih razgovora. Oni će takođe razgovarati o "širenju NATO snaga i infrastrukture u azijsko-pacifičkom regionu" i jačanju njihove koordinacije u međunarodnim grupacijama kao što su UN, navodi se u saopštenju.

Vangova poseta je nekoliko dana nakon Putinove veoma kontroverzne dobrodošlice Kima, za koju su SAD navodno razgovarale o prodaji severnokorejskog oružja Rusiji. Smatra se da se Moskva suočava sa nedostatkom oružja i municije. Rusija i Severna Koreja saopštile su da su razgovarale o „vojnoj saradnji“ i pomoći za satelitski program Pjongjanga.

Na pitanje o Kimovom putovanju prošle nedelje, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo da komentariše rekavši da je to „nešto između njihove dve zemlje“. Ali neki analitičari veruju da se svaka međusobna podrška Severne Koreje i Rusije dešava uz znanje Kine ili čak implicitni pristanak, s obzirom na bliske veze Pekinga sa druge dve zemlje.

Ti odnosi sežu dalje od socijalističke ideologije i njihovog zajedničkog nepoverenja prema SAD i Zapadu. Peking je dugo bio ekonomski spas Pjongjanga kroz trgovinu, a u protekloj godini počeo je da postaje i Moskvi kroz ubrzanu kupovinu ruske nafte i gasa.

- Šta god da se dešava sa Rusijom i Severnom Korejom ne može da se desi a da Kina ne zna za to... Mislim da oni ne bi vojno sarađivali bez odobrenja Pekinga - rekao je Aleksandar Koroljov, ekspert za odnose Kine i Rusije sa univerziteta u Australiji. Kina bi čak mogla da vidi Severnu Koreju kao korisnog posrednika za pomoć Rusiji u ratu u Ukrajini, dodao je on.

- Jednostavno davanje zelenog svetla Severnoj Koreji da ima vojnu saradnju sa Rusijom je način da se pomogne Rusiji uz veoma niske troškove reputacije. To bi moglo da okrivi odmetnički režim Severne Koreje čije akcije nemaju nikakve veze sa njima. Bio bi pametan potez, ako ovo je slučaj - rekao je.

Vangova poseta Rusiji takođe dolazi dan nakon što se na Malti sastao sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Pored odnosa SAD i Kine, njih dvojica su takođe razgovarali o regionalnoj bezbednosti i ratu u Ukrajini, navodi se u izjavama koje su objavile SAD i Kina. Iako SAD možda razgovaraju sa Kinom da izvrše pritisak na Severnu Koreju da prekine bilo kakvu saradnju, malo je verovatno da bi Kina to uradila, rekao je Koroljov.

- Ako je Kina htela da igra na američki način, imala je više od godinu dana da zaustavi rat, ali nije - rekao je on.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA - Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)