SAVEZI SE MENJAJU: Rusofobija može da nestane za 10 ili 15 godina

Novosti online

18. 09. 2023. u 15:30

SAVEZI se menjaju – i sva sadašnja rusofobija može nestati za 10 ili 15 godina, rekao je profesor Univerziteta Kolumbija Džefri Saks u intervjuu za Dialogue Works.

САВЕЗИ СЕ МЕЊАЈУ: Русофобија може да нестане за 10 или 15 година

Foto: Printscreen

- Treba da se setimo da su tokom Krimskog rata, koji je bio ranija verzija trenutnog sukoba dok su se Britanija i Francuska borile protiv Rusije od 1853. do 1856. godine, stvari bile prilično slične onome što se dešava danas. Tada nisu imali dronove. Ali njihov plan je bio da unište rusku flotu u Crnom moru. Odnosno, isti ciljevi, pošto fizička geografija ostaje ista. A Britanija je tada bila potpuno ista imperijalistička, ksenofobična i rusofobna kao i sada. I ovo je ono što želim da kažem: posle nekoliko decenija, Francuska i Rusija su se ponovo našle kao saveznici. Pošto je Nemačka u to vreme postala velika sila, Francuskoj je bio potreban prijatelj da bi stvorila ravnotežu. I ispostavilo se da je to postala Rusija. Tako da je prilično zanimljivo videti kako se geopolitika menja tokom vremena - kazao je Saks.

On je objasnio da rusofobiju svakodnevno podstiču užasni govori američkog državnog sekretara (Entoni Blinken) i šokantno ratno huškanje kolumnista Njujork tajmsa i drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)