“NESTANAK” KINESKE PODMORNICE RAZLOG ZA IZOSTANAK MINISTRA ODBRANE: Spekulacije o incidentu sa tragičnim posledicama po članove posade

P. Z. S. /eurasiantimes.com

17. 09. 2023. u 19:33

U AVGUSTU 2023. pojavili su se nepotvrđeni izveštaji o ozbiljnoj nesreći kineske podmornice na nuklearni pogon dok je prolazila kroz Tajvanski moreuz, i navodno su svi članovi posade izgubljeni.

“НЕСТАНАК” КИНЕСКЕ ПОДМОРНИЦЕ РАЗЛОГ ЗА ИЗОСТАНАК МИНИСТРА ОДБРАНЕ: Спекулације о инциденту са трагичним последицама по чланове посаде

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kinesko ministarstvo odbrane ostalo je nemo o tome, ali je njegov ministar odbrane Li Šangfu postao upadljiv po svom odsustvu iz očiju javnosti već dve nedelje.

Stručnjaci koji posmatraju kinesku istoriju ne smatraju malo verovatnim da bi Peking pokušao da nesreću zadrži u tajnosti.

Američka vlada veruje da je kineski ministar odbrane pod istragom i da mu je oduzeta dužnost ministra odbrane. Neobjašnjivi nestanak ministra odbrane ukazuje na nastajanje previranja u gornjim redovima vladajuće kineske Komunističke partije.

Još uvek nije poznato da li postoji korelacija između prijavljene nesreće podmornice i istrage protiv ministra odbrane.

Došlo je do promene stava tajvanskog Ministarstva nacionalne odbrane. Prošlog meseca, tajvanski MND je saopštio da nema „informacija koje bi potvrdile“ o nesreći podmornice.

Ali ove nedelje je odgovorilo da se „ovo pitanje tiče osetljivosti. Nije na nama da komentarišemo.” Međutim, suprotno prvim izveštajima koji su sugerisali da se nesreća dogodila u uskom Tajvanskom moreuzu, izveštaji sada pokazuju da se katastrofa dogodila u Žutom moru.

Foto: Profimedia

Li Šangfu

General-major Huang Venći, pomoćnik zamenika direktora Obaveštajnog ureda Glavnog štaba tajvanskog Ministarstva nacionalne odbrane, rekao je da neće komentarisati ovo jer su relevantne informacije „apsolutno poverljive“. Dodao je da „nije zgodno otkrivati zbog osetljivosti“.

Izveštaji o nesreći u vezi sa nuklearnim podmornicama tipa 093 ili klase Šang, jednom od najmoćnijih podmornica u floti PLA-mornarice, počeli su 21. avgusta. Neki izveštaji sugerišu da je cela posada od 100 ljudi na brodu stradala. Kina nije potvrdila nijedan izveštaj. Kina ima šest podmornica na nuklearni pogon klase Šang.

Klasa Šang je porodica kineskih podmornica na nuklearni pogon druge generacije (SSN). Mornarica kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) ima šest ovih tipova podmornica u službi koji čine okosnicu njene podmorničke flote. Naprednije kineske podmornice kao što su tip 093A i tip 093B SSN su nadograđene verzije tipa 093.

Izveštaji o potonuću podmornice pojavili su se samo nekoliko dana nakon što je Peking pokrenuo velike vojne vežbe oko Tajvana usred meseci pojačanih tenzija između Kine, Tajvana i SAD.

Stručnjaci sa kojima je EurAsian Times razgovarao rekli su da će, znajući za sklonost Pekinga da projektuje snagu, pokušati da sakrije incident. Dodali su da ovakvi incidenti imaju način da izađu na površinu.

-Odgovor je da se može sakriti, ali koliko dugo – mnoge kineske katastrofe daće vam ključ da naslutite kako se vesti šire sa zakašnjenjem, rekao je bivši glavni komandant Istočne i Zapadne pomorske komande viceadmiral AB Sing za EurAsian Times.

Drugi zvaničnik indijske mornarice rekao je, tražeći anonimnost, da bi ljudima bilo dobro da se sete kako je Kina u početku pokušala da sakrije sukob u Galvanu uprkos brojnim žrtvama na obe strane.

Foto: EPA

Kina je obelodanila žrtve svojih vojnika 2021. godine, skoro godinu dana nakon Galvanskog sukoba između indijskih i kineskih trupa duž granice na Himalajima. Osim toga, zataškavanje početka pandemije poljuljalo je poverenje sveta u Kinu.

Zvaničnik je dodao: „Ali incidenti poput ovih ne mogu se dugo skrivati, posebno ako je bilo žrtava. Ova informacija o potonuću (ako jeste tačna) verovatno bi već bila dostupna obaveštajnim agencijama. Možda je pitanje vremena kada će to doći u javnost.”

Pokazalo se da je teško utvrditi istinu jer postoji mogućnost da je podmornica bila pod morem kada se dogodila tragedija. Izmakla je brojnim satelitima na nebu.

-Ako je podmornica bila pod morem kada je potonula, onda da (izbegla bi satelite). Ali postoji toliko mnogo drugih načina na koje bi se osetilo odsustvo podmornice. A ako se nesreća dogodila u Tajvanskom moreuzu, njegova dubina je plitka i, u većini delova, ronioci takođe mogu da se spuste i istraže da li je područje poznato, dodao je zvaničnik.

Među znacima koji će dovesti do razotkrivanja misterije navodno potopljene podmornice (ako se to dogodilo) je i odsustvo posade i njihovih porodica kojima nedostaju. „Podmornica se ne vraća u baznu luku, broj podmornica tamo prisutan se može uočiti putem satelita“, zaključio je zvaničnik indijske mornarice.


NEPROZIRNI PODMORSKI SVET

Podmorničku incidenti su najgore katastrofe, jer je teško izvesti blagovremeno spašavanje. Podmorničari su uglavnom dobrovoljci u većini armija na svetu. "Izolacija i dugotrajni periodi bez kontakta nisu namenjeni slabima. Posada radi u izočovanom okruženju”.

Konvencionalne dizel podmornice moraju da izrone na površinu jednom u 24 sata da napune baterije. Podmorncie na nuklearni pogon (SSNS) mogu da ostanu potopljene duže, što ih čini vrlo teško dostupnim za pomoć posadi ako se pojavi potreba.

Kada podmornice isplovljavaju na more, one obavljaju izveštaj "Proveri", tj. Svaka 24 sata šalju samo jednu reč "ček". Učestalost uspostavljanja kontakta može se unapred odlučiti. Na osetljivim misijama, čak i ovaj kontakt nije napravljen. Dakle, u hitnim slučajevima posada je uglavnom sama. Još uvek nije poznato kakva je misija kineske SSN bila.

Nedavno je u 2021. godine indonežanska podmornica, Kri Nanggala 402, nestala sa posadom od 53. Pre toga, u novembru 2017. godine, argentinska podmornica je nestala sa 44 člana posade na Južnom Atlantiku. Njena olupina pronađena je skoro godinu dana kasnije na 800 metara.

Početkom maja 2003. godine, PLA mornarica pretrpela je svoju najveću mirnodopsku tragediju u istoriji komunističke kineske mornarice kada je preopterećena podmornica koja je operisala na nacionalnoj severoistočnoj obali, odmenla živote 70 oficira i članova posade na brodu.

2000. godine ruska nuklearna podmornica Kursk pretrpela je unutrašnju eksploziju i potonula tokom manevara u Barencovom moru. Većina od 118 članova posade je odmah umrla, ali 23 muškarca su pobegla u zadnji deo pre nego što su kasnije umrli, uglavnom ugušeni.

 


(Ritu Šharma)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave