ORBAN OŠTRO O UVOZU UKRAJINSKOG ŽITA: Evropska unija brani američke interese, a ne interese zemalja članica

Novosti online

15. 09. 2023. u 16:02

MAĐARSKA, Rumunija, Poljska i Slovačka od 16. septembra produžiće zabranu na uvoz žita iz Ukrajine na nacionalnoj osnovi, ako Brisel do ponoći ne donese odgovarajuću odluku, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

ОРБАН ОШТРО О УВОЗУ УКРАЈИНСКОГ ЖИТА: Европска унија брани америчке интересе, а не интересе земаља чланица

Foto: Profimedia

On je podsetio da su evropske vlasti obmanule zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, ubedivši ih da otvore granice za izvoz ukrajinskog žita, navodno, da bi se sprečila glad u afričkim zemljama.

Međutim, „gladna afrička deca nisu videla ni kilogram hleba od tog žita“, smatra on, već je umesto toga, „ukrajinsko žito po damping cenama uništilo tržište država Centralne Evrope“.

Mađarski premijer je naglasio da Brisel jednostavno nije spreman da stane na stranu zemalja članica EU, već brani potpuno druge interese, uključujući i žito – ne evropske, ne rumunske, mađarske i slovačke, već američke.

- Takozvano 'ukrajinsko žito' odavno je američki komercijalni proizvod, jer se uzgaja na zemlji koja pripada kompanijama Sjedinjenih Američkih Država, te Brisel time što ne produžava zabranu uvoza ukrajinskog žita u zemlje EU koje se graniče sa Ukrajinom, brani američke interese - ocenio je Orban za radio „Košut“.

Moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta koji je važio u Ukrajini 20 godina, zvanično je povučen jula 2021. godine.

Vlasti su očekivale da ekonomski efekat od aktiviranja tržišta za prodaju poljoprivrednog zemljišta može da dostigne nekoliko milijardi dolara u prvih pet godina.

Premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom. Konkretno došlo je do neviđenog rasta uvoza žitarica, uljarica, jaja, živine, šećera, soka od jabuke, bobičastog voća, jabuka, brašna, meda i testenina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!