"STARA ERA SE ZAVRŠAVA..." Blinken - Svet prelazi na novi diplomatski poredak

Srna

14. 09. 2023. u 11:50

SVET prelazi na novi diplomatski poredak, u kojem Vašington mora da predvodi put u prevazilaženju rastućih pretnji od Rusije i Kine, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

СТАРА ЕРА СЕ ЗАВРШАВА... Блинкен - Свет прелази на нови дипломатски поредак

Entoni Blinken / Arhiva

- Stara era se završava, a počinje nova. Odluke koje donesemo sada oblikovaće budućnost u sledećim decenijama - rekao je Blinken u govoru na Univerzitetu "Džon Hopkins" u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, prekinut je poredak iz perioda posle Hladnog rata, pošto su "decenije relativne geopolitičke stabilnosti otvorile put intenzivnijem takmičenju sa autoritarnim silama".

On je istakao da te "sile" predvode Rusija i Kina, te da je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini "najneposrednija i najakutnija pretnja međunarodnom poretku".

Kada se radi o Kini, Blinken je naveo da ona predstavlja najveći dugoročni izazov jer, kako on tvrdi, teži ka tome da ponovo oblikuje međunarodni poredak i da s tim ciljem razvija ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć.

Blinken je naveo da "Peking i Moskva rade zajedno kako bi učinili svet bezbednim za autokratiju preko svog `bezgraničnog` partnerstva".

On tvrdi da su Rusija i Kina označile postojeći poredak kao "zapadno nametanje", ali da je taj sistem učvršćen u univerzalne vrednosti i da je deo međunarodnog prava.

Ironično, Blinken je optužio Moskvu i Peking da veruju da velike zemlje mogu da diktiraju svoju volju drugima, za šta se sve češće, zapravo, optužuje Vašington, piše "Raša tudej".

Blinken je rekao da će SAD "da predvode sa pozicije moći, u većoj meri zbog svoje smernosti".

- Sada moramo da zaradimo poverenje brojnih zemalja i građana za koje "stari poredak nije uspeo da ostvari brojna obećanja" - dodao je Blinken.

BONUS VIDEO: POVRATAK ASTRONAUTA: Završena je šestomesečna misija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)