"NAS, KINEZE I SEVERNOKOREJCE SU PREVARILI" Lavrov: Dok Zapad gomila oružje, mi se bavimo rešenjem za mir

Novosti Onlajn

13. 09. 2023. u 11:52

ODBIJANjE Zapada da se bavi rešavanjem problema na Korejskom poluostrvu blokira njihove pokušaje da proguraju rezoluciju protiv Severne Koreje u Savetu bezbednosti UN, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

НАС, КИНЕЗЕ И СЕВЕРНОКОРЕЈЦЕ СУ ПРЕВАРИЛИ Лавров: Док Запад гомила оружје, ми се бавимо решењем за мир

FOTO: Tanjug/AP

Ruski ministar je naveo da Zapad prebacuje na jug Korejskog poluostrva elemente svojih strateških snaga.

- Razgovori su već u toku kako bi se nuklearno oružje u jednom ili drugom obliku pojavilo na jugu Korejskog poluostrva, u Južnoj Koreji, i Japanu. Njihovo kategorično odbijanje da se bave bilo kojim političkim merama onemogućava sve dalje pokušaje da se u Savetu bezbednosti progura rezolucija o sankcijama - rekao je Lavrov.

Ministar je podsetio da su ranije sankcije protiv Severne Koreje usvojene u potpuno drugačijem geopolitičkom okruženju.

- Od trenutka primene poslednje rezolucije smo rekli da više neće biti sankcija protiv Severne Koreje, takav stav su zauzeli i naši kineski partneri. Pre svega zato što su paralelno sa merama koje je Savet bezbednosti preduzeo, sve zapadne kolege obećale da će se kretati političkom trasom i rešavati humanitarna pitanja. To je bila još jedna laž. Nas, Kineze i Severnokorejce su prevarili - naglasio je ministar inostranih poslova Rusije.

Dodao je da kada su u proleće prošle godine Amerikanci hteli da usvoje još jednu rezoluciju, Rusija to nije dozvolila.

- Sa kineskim prijateljima smo pripremili nacrt rezolucije čiji je cilj rešavanje humanitarnih pitanja, koja su veoma ozbiljna u Severnoj Koreji. Pripremali smo i rezoluciju čiji je cilj bio da se ponovo pokrene politički proces u cilju jačanja sigurnosti u severoistočnoj Aziji. Međutim, Amerikanci, zajedno sa Južnom Korejom, Japanom, uključujući i Engleze, Australijance i uvlačeći Novi Zeland, bave se gomilanjem oružja u tom regionu i prebacuju deo strateških snaga na jug Korejskog poluostrva - zaključio je Lavrov.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti