GRČKA SE UZDA U POMOĆ EVROPSKE UNIJE: Micotakis će tražiti finansijsku podršku za sanaciju štete od poplava

Tanjug

10. 09. 2023. u 21:11

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis sastaće se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi zatražio finansijsku podršku EU nakon prošlonedeljnih poplava u Grčkoj u kojima poginulo najmanje 15 ljudi i u kojima su uništene velike obradive površine, preneo je danas Blumberg.

ГРЧКА СЕ УЗДА У ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Мицотакис ће тражити финансијску подршку за санацију штете од поплава

Foto Tanjug/AP

- Siguran sam da će Evropa finansijski podržati našu zemlju - rekao je Micotakis u Larisi, gradu pogođenom snažnom olujom ''Danijel'', koja je izazvala poplave.

Micotakis je istakao da Evropa troši mnogo novca na zelenu tranziciju, ali nedovoljno za rešavanje problema koji nastaju zbog neposrednog uticaja klimatskih promena.

Oluja je zahvatila oko 72.000 hektara u centralnoj Grčkoj, a u poplavama koje je izazvala uništene su velike površine poljoprivrednog zemljišta, putevi i mostovi.

Na području Tesalija uništeni su kompletni usevi pamuka, kukuruza, parađaza i jabuka, a veliki broj stočnih grla se utopio, navodi Blumberg.

Glavni auto-put između Atine i Soluna i dalje je zatvoren za saobraćaj zbog oluje, a u pojedinim oblastima i dalje nema struje.

 

BONUS VIDEO: HONG KONG POTOPLjEN - Najveće padavine u poslednjih 140 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)