AMERIKA ŠALJE NUKLEARNE BOMBE U VELIKU BRITANIJU? Zaharova – To će biti korak ka eskalaciji (VIDEO)

P. Z. S. / russian.rt.com

06. 09. 2023. u 00:47 >> 02:18

PORTPAROLKA ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će Moskva povratak američkog nuklearnog oružja u Veliku Britaniju doživljavati kao korak ka eskalaciji, prenosi Blumberg.

АМЕРИКА ШАЉЕ НУКЛЕАРНЕ БОМБЕ У ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ? Захарова – То ће бити корак ка ескалацији (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/ Daily Aviation

Prema novinskoj agenciji, u medijima su se pojavili izveštaji da Sjedinjene Države planiraju da rasporede nuklearno oružje u britanskoj vazduhoplovnoj bazi Lejkenhit po prvi put posle 15 godina.

Rusija je upozorila da će povratak američkog nuklearnog oružja na britansko tlo uzeti kao korak ka "eskalaciji" nakon što su se pojavili medijski izveštaji o planovima da se to oružje postavi na britansko tlo po prvi put posle 15 godina, piše Blumberg.

- Za nas, ako se ovaj korak primeni, to će biti shvaćeno kao eskalacija, kao eskalacioni korak koji vodi u potpuno suprotnom smeru od rešavanja hitnog zadatka povlačenja celokupnog američkog nuklearnog oružja iz evropskih zemalja, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova na brifingu u utorak Ruskinja Marija Zaharova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Američko vazduhoplovstvo izdvojilo je 50 miliona dolara za stacioniranje vojske u vazdušnoj bazi u Velikoj Britaniji. Prošle nedelje je britanski list Gardijan objavio članak u kojem se navodi da se Vašington možda sprema da postavi nuklearno oružje na britansko tlo i da će zato pojačati prisustvo američkog osoblja u bazi Lekenhit u Istočnoj Angliji.

Kampanja za nuklearno razoružanje, britanska organizacija koja promoviše nuklearno razoružanje, usprotivila se mogućem povratku nuklearnog oružja u zemlju, u kojoj je do 2008. godine u bazi Lejkenhit bilo uskladišteno 110 američkih atomskih bombi.

Prema podacima organizacije, oko 150 američkih termonuklearnih bombi B-61 trenutno je raspoređeno u četiri evropske zemlje - Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Turskoj.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?