NATO ČLANICA DEMANTUJE KIJEV: Nijedan ruski dron nije pao na teritoriju Rumunije

P. Z. S. / rt.com

04. 09. 2023. u 22:55

RUSKI dronovi koji su tokom vikenda korišćeni za gađanje ciljeva u Ukrajini nisu predstavljali nikakvu vojnu pretnju za teritoriju Rumunije, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane te zemlje.

НАТО ЧЛАНИЦА ДЕМАНТУЈЕ КИЈЕВ: Ниједан руски дрон није пао на територију Румуније

Foto Printskrin Jutjub Salute Russia


Saopštenje dolazi nakon što je Oleg Nikolenko, predstavnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, na Fejsbuku izjavio da je nekoliko ruskih dronova palo i detoniralo na teritoriji Rumunije.

-Tokom masovnog napada Rusije na područje luke Izmail, ruski „šahedi“ su večeras pali i detonirali na teritoriju Rumunije, napisao je Nikolenko, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj graničnoj straži.

Nikolenko je dao neproverenu sliku koja navodno opisuje događaj i rekao da je navodni incident dokazao da „ruski raketni teror” preti ne samo Ukrajini, već i susednim državama članicama NATO. Da bi se tome suprotstavio, on je insistirao da zapadni pristalice Kijeva treba da obezbede Ukrajini dodatne moderne protivraketne i protivvazdušne odbrambene sisteme, kao i avijaciju.

Rumunsko Ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da „odlučno poriče informacije koje kruže u javnom prostoru u vezi sa takozvanom situacijom [koja] se dogodila u noći između 3. i 4. septembra, kada bi ruski dronovi pali na nacionalnu teritoriju Rumunije.”

Iako je ministarstvo saopštilo da osuđuje napade na Ukrajinu, istaklo je da „ni u jednom trenutku sredstva za napad koje koristi Ruska Federacija nisu predstavljala direktnu vojnu pretnju našoj nacionalnoj teritoriji ili teritorijalnim vodama Rumunije“.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane izvestilo je u nedelju da su njegove snage uspešno izvele napad dronom na skladište nafte i objekte koji se koriste za punjenje ukrajinskih vojnih vozila gorivom u luci Reni, na levoj obali reke Dunav.

-Cilj udara je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni, navodi se u saopštenju ministarstva, uz napomenu da je ruska vojska takođe uništila dva ukrajinska skladišta municije i jedan komandni centar za bespilotne letelice u jugoistočnom regionu Dnjepropetrovska i delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)