"SVETA DUŽNOST RUSIJE JE DA POBEDI NACIZAM" Medvedev: Ponovo su podigli glave oni koji žele da dominiraju svetom

Novosti Onlajn

03. 09. 2023. u 08:25

RUSIJA mora da pruži otpor svima koji vode čovečanstvo u globalnu katastrofu i da ih pobedi, kao što je to učinila pre 80 godina, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u Južno-Sahalinsku povodom Dana pobede nad militarističkim Japanom i završetka Drugog svetskog rata.

СВЕТА ДУЖНОСТ РУСИЈЕ ЈЕ ДА ПОБЕДИ НАЦИЗАМ Медведев: Поново су подигли главе они који желе да доминирају светом

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Pouke istorije su sada posebno važne. Ponovo su podigli glave oni koji žele da dominiraju svetom, kao tada u 20. veku, koji su spremni da povedu čovečanstvo u globalnu katastrofu. Kao i pre 80 godina, ali naša sveta dužnost je da im pružimo najodlučniji otpor i izvojemo pobedu - kazao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

On je napomenuo da Rusi osećaju neraskidivu vezu sa herojima koji su oslobodili svet od fašizma i otvorili put narodima mnogih zemalja ka slobodnom i kreativnom razvoju, prosperitetu i blagostanju.

Militarizacija Japana komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu

Medvedev je istakao da japanske vlasti vode kurs ka novoj militarizaciji zemlje, što ozbiljno komplikuje situaciju u azijsko-pacifičkom regionu.

- Za žaljenje je što su japanske vlasti nastavile kurs ka novoj militarizaciji zemlje. Postali su naslednici Japana koji je nekada dočekao ne tako slavan kraj - kazao je Medvedev.

Kako je naglasio, Japan, uz pomoć SAD, širi svoju vojnu infrastrukturu i povećava kupovinu naoružanja.

- Japan mora da izvuče pouke iz istorije, čiji nezaboravni datum danas obeležavamo, i da u potpunosti prizna rezultate Drugog svetskog rata i učini sve da se treći ne razbukta. Odustati od militarističkih planova u korist svojih ljudi - poručio je.

On je skrenuo pažnju na pokušaje Tokija da "prepiše istoriju, opravda ratne zločine i njihove počinioce, a takođe, kao i sredinom prošlog veka, podrži još jedan nacistički režim – ovoga puta u Ukrajini.

- Rusija će, kao i do sada, vođena Poveljom UN i drugim fundamentalnim međunarodnim dokumentima, nastojati da prekine ovu praksu. Večna pamjat herojima naše Otadžbine! Mir, sloboda i blagostanje svim narodima naše planete! - zaključio je Medvedev.

Naime, japansko Ministarstvo odbrane u četvrtak je zatražilo rekordne 53 milijarde dolara u budžetu za odbranu za narednu fiskalnu godinu, kao deo najvećeg vojnog jačanja Japana od Drugog svetskog rata u cilju udvostručavanja potrošnje na odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda do 2027. godine.

Rusija je ove godine odlučila da proglasi 3. septembar, dan nakon kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, Danom pobede nad militarističkim Japanom, zbog čega je Tokio uložio protest.

Rusija i Japan decenijama imaju teritorijalni spor u vezi sa nekoliko malih ostrva u blizini Hokaida, koja pripadaju Rusiji i koja Moskva naziva južnim Kurilima, a Japan polaže pravo na njih nazivajući ih svojom Severnom Teritorijom.

Spor oko oblasti koju je zauzeo Sovjetski Savez poslednjih dana Drugog svetskog rata onemogućio je da Tokio i Moskva postignu mirovni sporazum kojim se formalno okončavaju neprijateljstva.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave