"OVO JE ŽALOSNO, MORA DA SE IZVINI": Japanski premijer zatražio od ministra da povuče reč da je voda iz Fukušime zagađena

Đ.G.

31. 08. 2023. u 15:41

JAPANSKI premijer Fumio Kišida zahtevao je da se Tetsuro Nomura, šef japanskog ministarstva poljoprivrede, „izvini i povuče svoje reči” nakon što je japanski ministar greškom nazvao ispuštenu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima-1 na konferenciji za novinare „zagađenom”, izvestila je novinska agencija Kjodo.

ОВО ЈЕ ЖАЛОСНО, МОРА ДА СЕ ИЗВИНИ: Јапански премијер затражио од министра да повуче реч да је вода из Фукушиме загађена

Foto: Toru Hanai/Pool Photo via AP

Ranije u četvrtak, Nomura je rekao novinarima nakon sastanka sa premijerom da su "imali temeljnu razmenu mišljenja o naknadnim procenama kontaminirane vode".

- Ovo je krajnje žalosno. Naložio sam da se izvini i povuče svoje reči - rekao je Kišida, a citira agencija, koji je takođe pojasnio da je ministar greškom izabrao ovaj izraz i hteo da kaže "prečišćena voda".

Kjodo takođe pojašnjava da frazu „zagađena voda“ koriste mnoge zemlje koje kritikuju izbacivanje vode iz japanske nuklearne elektrane koje je počelo prošle nedelje.

- Želim da ponudim svoja iskrena izvinjenja i da opozovem kao pogrešne svoje reči o prečišćenoj vodi kao kontaminiranoj. Izvinjavam se zbog osećaja neprijatnosti koji sam izazvao uključenim stranama - rekao je ministar poljoprivrede Japana tokom večernje konferencije za novinare.

Nomura je takođe naglasio da od sada "namerava da radi sa još većim osećajem hitnosti i uloži sve napore da sprovede mere" za podršku ribarima, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)