SOROŠ ŠIRI RESURSE NA DRUGOJ ADRESI: Odlazak fondacije američkog milijardera iz Evrope uzdrmao Stari kontinent

A.Vojinović

30. 08. 2023. u 11:50

ODLUKA Fondacije za otvoreno društvo (OSF) američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša da značajno umanji svoja poslovanja širom EU i čitave Evrope, uzdrmala je Stari kontinent. Sorošova organizacija bila je najveći finansijer i podrška takozvanom civilnom društvu širom Unije, a s obzirom na nove okolnosti u pitanje je doveden i rad velikog broja nevladinih asocijacija koje su direktno sarađivale sa gigantom američkog biznismena. Osim toga, iz OSF su najavili da će otpustiti veliki deo zaposlenih iz evropskih kancelarija.

СОРОШ ШИРИ РЕСУРСЕ НА ДРУГОЈ АДРЕСИ: Одлазак фондације америчког милијардера из Европе уздрмао Стари континент

Foto: Arhiva Novosti

Ovaj korak, doduše, nije bio neočekivan s obzirom na to da je Sorošev naslednik Aleksandar, kome je otac u junu poverio rukovođenje imperijom teškom 25 milijardi dolara, među kojima je i OSF, ranije najavio prelazak na novi operativni model. No, portparol OSF je izjavio da fondacija "ostaje posvećena promociji demokratije i borbi protiv autoritarizma u Evropi, kao i sektoru civilnog društva koji je ključan za te uzroke".

- Ponovna kalibracija našeg rada u EU deo je većih organizacionih promena. Nastavićemo da finansiramo grupe civilnog društva širom Evrope, uključujući one koje rade na spoljnim poslovima EU zajedno sa podrškom evropskoj romskoj zajednici - navode u OSF.

Planirani evropski rezovi, kako je opisano u internom mejlu zaposlenih u OSF, a u koji je uvid imao AP, predstavljali bi "istorijski raskid sa korenima podrške milijardera Džordža Soroša civilnom društvu kroz obrazovanje, rad na ljudskim pravima i istraživanje politike, a koje je počelo u Mađarskoj pre više od tri decenije". U jednom od mejlova između direktora i zaposlenih navodi se da je promena delimično napravljena zato što je EU obezbedila javna sredstva za ljudska prava i pluralizam, a OSF želi da preraspodeli svoje resurse negde drugde.

Otvara se veliko pitanje šta će podrazumevati pomenute "organizacione promene". Rukovodstvo zasad ne govori koji su novi planovi fondacije i na koje delove sveta će se fokusirati njihov rad i sa kojim ciljevima. Osim toga, u evropskim krugovima spekuliše se da bi povlačenje OSF iz Evrope moglo učiniti da se poveća uticaj konzervativnih organizacija koje su protiv abortusa ili prava pripadnika LBGT zajednice.

Evropski korisnici su ovu odluku dočekali sa nevericom jer, kako su rekli novinarima AP, niko iz Soroševe fondacije im nije direktno saopštio da se drastično menja proces rada. Takođe, istakli su da bi povlačenje podrške ljudskim pravima, političkom učešću ili digitalnoj zaštiti u EU bila strateška greška, dodavši da nedostatak komunikacije i neizvesnost šteti reputaciji fondacije. Inače, Soroševa fondacija ima svoju kancelariju i u Srbiji.

Prema podacima do kojih je došao AP od anonimnih izvora iz različitih evropskih kancelarija, u Berlinu je predloženo smanjenje zaposlenih za 80 odsto, dok je u Briselu planirano otpuštanje najmanje 60 odsto radnika, kao i u Londonu, ali se njihov broj ne precizira. Još u januaru, OSF je rekao radnicima u Barseloni da će se njihova kancelarija zatvoriti, pa je većina tamošnjeg osoblja od tada odlučila da ode. Rukovodstvo OSF planira da završi planirana otpuštanja do januara.

Rashodi veći od 16 milijardi dolara

FONDACIJA otvorenog društva (OSF) je donatorska organizacija koju je osnovao Džordž Soroš 1993. godine. OSF daje finansijsku podršku grupama civilnog društva širom sveta, sa ciljem unapređenja pravde, obrazovanja, javnog zdravlja i nezavisnih medija, navodi se u opisu fondacije. Od 2015. godine, OSF je imao ogranke u 37 zemalja. Od 2021. godine, OSF je prijavio rekordne rashode od svog osnivanja, koji su premašili 16 milijardi dolara, uglavnom u grantovima za nevladine organizacije, u skladu sa misijom organizacije.

Zabranjen u Rusiji i Mađarskoj

RAD Soroševe fondacije tokom istorije njenog poslovanja zabranilo je nekoliko država među kojima su Rusija i Mađarska. U novembru 2015. godine rusko državno tužilaštvo je izjavilo da Fondacija za otvoreno društvo nije poželjna u Rusiji, jer predstavlja "pretnju ustavnom poretku države". A 2018, OSF se povukao iz Budimpešte u Berlin, pošto je premijer Viktor Orban najavio da će uvesti restriktivne mere za NVO poznate i kao "Stop Soroš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)