BAVARSKA NA UDARU ANTISEMITIZMA: Uzdrman i položaj premijera Zedera

I. Stanojević

30. 08. 2023. u 18:23

VICEPREMIJER nemačke savezne pokrajine Bavarske i njen ministar ekonomije Hubert Ajvanger (52), našao se na kiši kritika zbog antisemitskog pamfleta koji je napisao i delio pre tri i po decenije, dok je bio gimnazijalac. Skandal zbog ovog crno na belo izrugivanja Holokaustu, mogao bi nepovratno da pomrsi račune šefu pokrajinske vlade Markusu Zederu, samo mesec i po uoči izbora u Bavarskoj.

БАВАРСКА НА УДАРУ АНТИСЕМИТИЗМА: Уздрман и положај премијера Зедера

Foto: EPA

Zeder, inače jedan od najpopularnijih konzervativnih političara u Nemačkoj, pominjan je pred prethodne savezne izbore kao kandidat za kancelara, a sva je prilika da će tako biti i dogodine, na sledećim opštim izborima. On je juče, posle hitno zakazanog sastanka, dao javnu izjavu o ovom skandalu, u kojoj ističe da, zasada, neće pustiti Ajvangera "niz vodu", ali da njegov vicepremijer sada mora na sveobuhvatan način da se izjasni o slučaju i to u pisanoj formi.

- U vladi Bavarske nema mesta antisemitizmu - poručio je Zeder. - Ajvanger se jasno ogradio od antisemitskih izjava na letku, koji datira iz njegovih školskih dana. Ali to nije dovoljno. Lopta je sad ponovo kod njega i on mora pismeno da odgovori na 25 pitanja. Nadamo se da će to biti urađeno "brzo" i "opširno", kao što je i obećao. - I samo sumnja u antisemitizam šteti reputaciji Bavarske i, naravno, ličnom kredibilitetu Ajvangera. Ne radi se o predrasudama prema njemu, ali mora da postoji jasno distanciranje od prljavštine. Ipak, smatram da bi njegova smena bila preterana.

Ajvanger je pre 35 godina završio pred disciplinskim odborom škole kao autor pamfleta, nije poricao krivicu i bio je kažnjen. Sada, međutim, ovaj, jedan od najuticajnijih političara Bavarske, poriče da je za bilo šta kriv. U saopštenju za javnost, distancirao se od pamfleta nazivajući ga "odvratnim".

Zeder koji je na čelu, u Bavarskoj "večito vladajuće Hrišćansko-socijalne unije (CSU)", osudio je sadržaj pamfleta i najavio da se stvar mora razjasniti. Ali, opoziciji to očigledno nije dovoljno. S druge strane, i "semafor-koalicija" socijaldemokrata, Zelenih i liberala, koja vlada u Berlinu, kako piše Dojče vele, preti sazivanjem vanredne sednice pokrajinskog parlamenta. Ajvanger, Zederova desna ruka u vlasti najbogatije nemačke pokrajine, predvodi regionalnu stranku Slobodni birači.

- Cilj je da stavimo njegovu smenu na dnevni red, da bi bilo neophodnih posledica za to, a pre nego što nastane još veća šteta po Bavarsku - veli rekao je njihov šef poslaničke grupe SDP Florijan fon Brun.

Premijerov stranački kolega iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Ludvig Špenle, koji je bavarski poverenik za pitanja antisemitizma, takođe traži dodatna objašnjenja. "Ovde ima još pitanja. Recimo, ko je delio taj pamflet?"

Zidojče cajtung je došao do pamfleta koji se u školskoj 1987/1988. godini pojavio u gimnaziji koju je pohađao, tada 17-godišnji, Ajvanger. Papir je navodno istican po školskom toaletu. Kratki pamflet, otkucan na pisaćoj mašini, predlagao je ustanovljenje konkursa za "najvećeg izdajnika otadžbine", gde bi prva nagrada bila "slobodni let kroz dimnjak Aušvica", a druge nagrade bi podrazumevale počivanje u masovnoj grobnici i boravak u konclogoru Dahau, prenosi Dojče vele.

Sada Ajvanger se od svega distancira i tvrdi da je u njegovoj školskoj torbi nađen pokoji primerak i da je tada, pod pritiskom, prihvatio krivicu. Pravi tvorac pisma mu je poznat, ali, kaže Ajvanger, ni kao gimnazijalac ni danas nije sklon tome da cinkari ljude.

Javio se i navodni "pravi tvorac" pisma, Ajvangerov stariji brat.

- Tada sam bio užasno besan, jer sam ponavljao razred - naveo je stariji Ajvanger u javnom saopštenju i izvinio se zbog sadržaja pisma. Javnost sada razmatra da li to objašnjenje ima smisla, ili je konzervativni političar samo pozvao brata u pomoć, pošto mu je politička karijera ugrožena.

IZBORNA VRATOLOMIJA

NA pokrajinskim izborima u oktobru, Slobodni birači bi mogli da ostanu bez glasova u bavarskom, najkonzervativnijem biračkom telu u Nemačkoj. Od toga bi mogao da profitira Markus Zeder, ali i desničarska Alternativa za Nemačku (AfD Sada, CSU ima 39 odsto glasova, što nije dovoljno za samostalnu vlast. Desničari iz Slobodnih birača drže 12 odsto, a AfD, 14 odsto. Od opozicije, iole značajnu podršku imaju samo Zeleni (14 odsto) i socijaldemokrate (devet). Demohrišćani (CDU i bavarska CSU) odbacivali su svaku mogućnost saradnje sa AfD, pa će, kako ocenjuju tamošnji mediji, formiranje vlade u Minhenu biti prava vratolomija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona