KINA PREUZIMA AFRIKU: Francuski mediji zabrinuti - Dok uticaj Pariza slabi, Peking traži saveznike širom kontinenta

Tanjug

26. 08. 2023. u 21:01

ŠIRENjE Kine na zapadnoafričko tržište oružja je promena u strategiji za zemlju koja je dosad fokusirala svoju prodaju oružja na druge afričke regione, piše Frans 24.

КИНА ПРЕУЗИМА АФРИКУ: Француски медији забринути - Док утицај Париза слаби, Пекинг тражи савезнике широм континента

Foto: Depositphotos

Francuska televizija dodaje da se Peking ne takmiči samo za udeo na novom tržištu, već da usred opadanja francuskog uticaja u zapadnoj Africi, Kina želi da stekne nove saveznike i izgradi uticaj u tom delu afričkog kontinenta.

Najveći kineski proizvođač oružja "Norinco", sedmi po veličini svetski dobavljač vojne opreme, otvorio je novu prodajnu kancelariju u Senegalu, a kompanija već ima kancelarije u Nigeriji, Angoli i na jugu Afrike.

Peking takođe planira da uspostavi kancelarije za održavanje, popravku i remont vozila i vojne opreme u Maliju i Obali Slonovače, gde već prodaje oružje, izvestio je specijalizovani novinski sajt "Militari Africa".

Foto: Profimedia

Dolazak giganta oružja na senegalsko tlo kineski mediji ocenili su kao napredak u jačanju uticaja u zapadnoj Africi i izazov postojećem uticaju Rusije i Francuske.

U bivšim francuskim kolonijama, Senegalu i Obali Slonovače, Francuska je i dalje najveći dobavljač oružja.

-Kina je uvek bila koncentrisana na istočnu i centralnu Afriku, ali je do sada zadržala manji profil u zapadnoj Africi, a jedan od razloga je jezička barijera, rekao je Danilo del Fave, specijalista za kinesku bezbednost i istraživač u neprofitnoj organizaciji Međunarodni tim za proučavanje bezbednosti Verona (ITSS).

Prema mišljenju italijanskog analitičara, francuski uticaj u zapadnoj Africi je bio pod pretnjom druge konkurentske sile, Rusije.

Rusija je vodila "ofanzivu šarmom" širom kontinenta, proširujući komercijalne veze i igrajući na kartu dugotrajne ogorčenosti koju bivše kolonije imaju prema Francuskoj, čak je bila domaćin samita afričkih lidera u Sankt Peterburgu u julu.

Po naređenju Moskve, Vagnerova paravojna grupa nastavila je sa prodajom oružja u zapadnoj Africi u isto vreme kada je Francuska proterana iz Malija, a zatim i iz Burkine Faso, zbog pogoršanja odnosa sa vojnim huntama koje su poslednjih godina preuzele vlast u obe zemlje, dodaje Frans 24.

-Sposobnost Rusije da izvozi oružje ugrožena je zbog međunarodnih sankcija uvedenih od početka rata u Ukrajini, rekao je Del Fave.

Kineski napori da uđu na tržište, posebno u zapadnoj Africi, se povećavaju svuda gde Peking vidi „pogoršanje francuskog uticaja i efekat međunarodnih sankcija na rusku trgovinu“, dodaje Del Fave.

Uprkos demonstraciji jedinstva između Pekinga i Moskve od početka rata u Ukrajini, čini se da Kina nema dileme da uđe u direktnu konkurenciju sa svojim ruskim saveznikom za tržište oružja u zapadnoj Africi.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Del Fave smatra da to nije nikakvo iznenađenje.

Luk Pejti, specijalista za kineske ekonomske odnose na Danskom institutu za međunarodne studije smatra da dolazak kompanije "Norinco" u Senegal pokazuje da su „kineske kompanije veoma oportunističke i spremne da popune praznine u konkurenciji“.

-Kina i dalje izvozi uglavnom lako naoružanje, ali vidimo da povećavaju prodaju naprednije opreme kao što su dronovi ili vozila, rekao je Pejti.

Kina je tek u poslednjih 10 godina postala glavni snabdevač oružjem afričkim zemljama, ali decenija je bila dovoljno duga da se izgradi snažno prisustvo u sektoru.

Peking je sada treći po veličini uvoznik oružja u Africi, iza Rusije i SAD, piše Frans 24.

Kineski državni mediji pišu da fizička ekspanzija na zapadnu Afriku pokazuje rastuću želju kineskog vojno-industrijskog kompleksa ne samo da prodaje oružje u Africi, već da ostvari širu bezbednosnu saradnju sa afričkim zemljama.

Erl Konte-Morgan, specijalista za kinesko-afričke odnose na Univerzitetu Južne Floride tvrdi da će prodajna kancelarija "Norinco" u Senegalu omogućiti kompaniji da pomno prati dešavanja na terenu u Senegalu i susednim zemljama.

Ta kompanija i druge kineske organizacije otvaraju kancelarije samo u zemljama koje imaju jake istorijske ili komercijalne veze sa Kinom, kao što su Angola i Nigerija.

-Dolazak “Norinco” u Senegal je komercijalna prilika za grupu, ali i bitka za moć. Kina, kao i Rusija, ima bezbednosni i poslovni interes od slabljenja francuskog i zapadnog uticaja u ovom regionu, istakao je Konte-Morgan i dodao da to pomaže u suprotstavljanju uticaju druge supersile - SAD.

Evolucija ciljeva Pekinga u Africi takođe je podstakla preduzetništvo među kineskim kompanijama za proizvodnju oružja.

Tradicionalno, Kina je prodavala oružje zemljama koje poseduju prirodne resurse koji su potrebni Pekingu.

Foto Tanjug/AP

Prodaja oružja Sudanu i Nigeriji, na primer, olakšala je Kinezima pristup ogromnim rezervama nafte dve zemlje.

-Kina je ekonomski manje-više dominantna u regionu, tako da sada ulaže napore da proširi bezbednosni uticaj, smatra američki ekspert.

Demokratska Republika Kongo je kupila bespilotne letelice od Kine u februaru, a analitičari ističu da je prodaja kineskih borbenih aviona u Africi u porastu.

Sa međunarodnim sankcijama koje potencijalno ometaju ruske napore da proširi prodaju oružja Africi, a poverenje u Peking raste, kineski dobavljači oružja bi mogli da uđu - i možda dominiraju - na novim tržištima širom kontinenta, navodi Frans 24.

Međutim, kako se ocenjuje, bilo bi prerano potcenjivati Rusiju.

U podsaharskoj Africi, Rusija je pretekla Kinu kao najveći snabdevač oružjem od 2018. godine, vođstvo koje je uspela da zadrži 2022. godine, uprkos međunarodnim sankcijama zbog rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)