DOŽIVOTNA ZA UBISTVO BEBA: Okrivljena tek rođenoj deci namerno ubrizgavala vazduh, na silu ih hranila mlekom i trovala insulinom

A. V. V.

22. 08. 2023. u 07:00

JEDAN od najstrašnijih i najtragičnijih slučaja u istoriji Velike Britanije došao je do kraja juče kada je sudija Džejms Gos osudio na doživotnu kaznu zatvora medicinsku sestru Lusi Letbi (33) za ubistvo sedam i pokušaj ubistva šest prevremeno rođenih beba u bolnici "Grofica od Čestera". Porota je radnicu engleske bolnice ranije proglasila krivom da je bebama namerno ubrizgavala vazduh, na silu ih hranila mlekom i trovala insulinom lišivši ih života u periodu od juna 2015. do 2016. godine.

ДОЖИВОТНА ЗА УБИСТВО БЕБА: Окривљена тек рођеној деци намерно убризгавала ваздух, на силу их хранила млеком и тровала инсулином

Foto: Profimedia

Sudija Gos je kaznu i optužbe juče pročitao u odsustvu okrivljene, koja je odbila da bude prisutna u sudnici.

- Životi novorođenih beba okončani su čim su počeli i naneta je doživotna šteta. Roditeljima su oduzeta njihova deca, moraju da žive sa tim posledicama. Braća i sestre moraju da žive bez svojih najbližih srodnika. Razlozi Vaših postupaka poznati su samo Vama - rekao je sudija.

Letbi, poreklom iz Hereforda, proglašena je nevinom po dve tačke za pokušaj ubistva. Porota nije mogla da donese presude po još šest optužbi za pokušaj ubistva. Tužilac Nikolas Džonson zatražio je od suda 28 dana da razmotri da li će se tražiti ponovno suđenje za ovih preostalih šest tačaka, preneo je Bi-Bi-Si.

Tokom suđenja, koje je počelo u oktobru 2022. godine, tužilaštvo je označilo Letbi kao "proračunljivu i prevrtljivu oportunistkinju koja je manipulisala kolegama kako bi prikrila njene ubilačke napade". Osuđena je nakon duge istrage policije Češira o alarmantnom i neobjašnjivom porastu smrtnih slučajeva i skoro fatalnim kolapsima prevremeno rođenih beba u engleskoj bolnici.

Pre juna 2015, bilo je manje od tri smrtna slučaja beba godišnje na neonatalnoj jedinici. Njeni branioci su tvrdili da su smrti i kolapsi bili rezultat "serijskih grešaka u zbrinjavanju na ovom odeljenju i da je ona bila žrtva sistema koji je želeo da podeli krivicu kada nije uspeo". Suđenje je trajalo više od 10 meseci i veruje se da je to najduže suđenje za ubistvo u Velikoj Britaniji.

Viša tužiteljka Paskal Džons rekla je da je Letbijeva "učinila sve što je u njenoj moći da prikrije svoje zločine, menjajući načine na koje je više puta povređivala bebe o kojima se brine". Takođe, Džonsova je naglasila da je osuđena medicinska sestra pokušala da prevari svoje kolege i da štetu koju je izazvala predstavi kao pogoršanje "postojeće ranjivosti svake bebe".

Roditelji dečaka koje je ubila Letbi izjavili su da su "užasnuti što neko tako zao postoji". Majka ubijene bebe rekla je na sudu da je saznanje da je njegov ubica pazio na njih bilo kao nešto iz horor priče.

- Uvek ću se sećati ogromnog talasa emocija koji sam osetila kada sam prvi put držala bebu. Ništa tako snažno ranije nisam iskusila. Moj sićušni žestoki dečak. Moje prvorođenče. Moj sin. Trauma te noći će zauvek živeti sa nama - ispričala je ona.

Statistika

NEONATALNA medicinska sestra ubistva je, prema statistici britanskog javnog servisa, počinila u junu, avgustu i oktobru 2015. godine (pet beba), a preostala dva u junu 2016. godine. Pokušala je da ubije tri bebe u junu, avgustu i oktobru 2015. i dve u aprilu 2016. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)