SMRTONOSNA BAKTERIJA BILA U MILKŠEJKU: Troje preminulo, troje završilo u bolnici nakon što su popili napitak u restoranu u Vašingtonu

Novosti online

21. 08. 2023. u 10:12

TRI osobe su preminule, a tri su završile u bolnici, nakon što su popili milkšejk u kojem je bila bakterija listerija, u jednom restoranu u Takomi u Vašingtonu.

СМРТОНОСНА БАКТЕРИЈА БИЛА У МИЛКШЕЈКУ: Троје преминуло, троје завршило у болници након што су попили напитак у ресторану у Вашингтону

Foto: Unsplash

Istragom je ustanovljeno da radnici nisu propisno čistili aparat za sladoled, naveli su zvaničnici.

Šest osoba je hospitalizovano u periodu od 27. februara do 22. jula, a kliničkim ispitivanjem je ustanovljeno da su oboleli od iste bakterije. Inače, listerijom se može zaraziti i 70 dana nakon konzumacije spornog proizvoda.

Dvoje od troje preživelih navelo je da su pili milkšejk u lokalu restorana Frugals u Takomi pre nego što su se razboleli.

Simptomi infekcije listerijom uključuju temperaturu, bolove u mišićima, ponekad dijareju i druge stomačne probleme. Takođe su moguće glavobolje, konvulzije i osećaj dezorijentisanosti.

Kako je u pitanju lanac restorana, inspekcije su proverile sve lokale i ustanovili da je samo u jednom lokalu postojao problem.

- Ukoliko je bilo ko jeo u restoranu Frugals u Takomi u periodu od 29. maja do 7. avgusta, a ima simptome listerije, odmah neka se javi lekaru - navodi se u saopštenju zvaničnika.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, bakterija listerija monocitogene uzrokuje oko 1.600 slučajeva listerioze u Sjedinjenim Državama godišnje. Svake godine od ove bolesti umre oko 260 ljudi.

Obično pogađa starije osobe, trudnice, bebe i odrasle sa oslabljenim imunološkim sistemom.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: POŽARI NA TENERIFIMA SE NE SMIRUJU: Šteta je ogromna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija