"ODNOSI AMERIKE, JAPANA I JUŽNE KOREJE JAČI NEGO IKAD": Bajden pohvalio Juna i Kišidu zbog njihovog hrabrog liderstva

Tanjug

19. 08. 2023. u 08:08

LIDERI SAD, Japana i Južne Koreje istakli su u zajedničkom saopštenju, nakon samita lidera tri zemlje u Kejmp Dejvidu, u Merilendu, da je ovo trenutak koji zahteva jedinstvo i koordinisanu akciju istinskih partnera, kao i da je trilateralni odnos tih zemalja jači nego ikad.

ОДНОСИ АМЕРИКЕ, ЈАПАНА И ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ  ЈАЧИ НЕГО ИКАД: Бајден похвалио Јуна и Кишиду због њиховог храброг лидерства

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su odlučne da usklade kolektivne napore jer verujemo da naše trilateralno partnerstvo unapređuje bezbednost i prosperitet svih naših ljudi, regiona i sveta - naveli su predsednik SAD Džo Bajden, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i japanski premijer Fumio Kišida, prenosi Jonhap.

Dodaje se da je Bajden pohvalio Juna i Kišidu zbog njihovog hrabrog liderstva u procesu transformacije odnosa Japana i Južne Koreje.

U saopštenju se navodi da su se lideri obavezali na proširenje trilateralne saradnje, kao i da će ojačati međusobne ekonomije, podržati slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na pravilima, kao i da će ojačati regionalni i globalni mir i stabilnost.

Pored toga, tri zemlje su se obavezale da će promovisati demokratiju i ljudska prava.

Dodaje se da će najmanje jednom godišnje biti održavani trilateralni sastanci između lidera, ministara spoljnih poslova, odbrane i savetnika za nacionalnu bezbednost.

Zemlje će pokrenuti i godišnji Trilateralni indo-pacifički dijalog kako bi koordinisale svoju politiku u indo-pacifičkom regionu.

U zajedničkom saopštenju se ističe da Japan, SAD i Južna Koreja dele zabrinutost zbog akcija koje nisu u skladu sa međunarodnim poretkom zasnovanim na pravilima i koje podrivaju regionalni mir i prosperitet.

Ukazuje se na, kako se navodi, opasno i agresivno ponašanje Kine u Južnom kineskom moru.

- Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima da se promeni status kvo u vodama Indo-pacifika - stoji u saopštenju.

Lideri su istakli i da su ujedinjeni kada je reč o podršci Ukrajini.

- Ponovo potvrđujemo našu posvećenost da stanemo uz Ukrajinu protiv ruskog ničim izazvanog i brutalnog agresorskog rata koji je uzdrmao temelje međunarodnog poretka - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Japan, SAD i Južna Koreja nastaviti da pružaju pomoć Kijevu, ali i da uvode koordinisane sankcije protiv Rusije.

BONUS VIDEO: POŽARI NA TENERIFIMA SE NE SMIRUJU - Šteta je ogromna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)